Zdravlje

Zdravlje

Možda niste svjesni, ali ovo stanje uništava zdravlje srca

Shutterstock

Kada nas netko uzruja znamo reći: “Skoro sam zbog tebe doživio infarkt!”, ali koliko često kažemo isto kada kasnimo s projektom ili kasnimo na posao?

“Mnogi od nas ne shvaćaju kako kroničan stres može utjecati na zdravlje našeg srca”, smatra dr. Mehmet Oz.

Podcijenjen faktor

U izvješću magazina American Journal of Cardiology koji je pratio ispitanike otprilike 13.8 godina stoji kako osobe koje pate od kroničnog stresa imaju 27 posto veće šanse za srčana oboljenja. Izračunali su da stres utječe na organizam kao da ste popušili 5 dodatnih cigareta, a kako on budi želju za masnom i slatkom hranom, smatra se važnim faktorom oboljenja.

Možda vaš doktor ne postavlja pitanja o emocionalnom stanju na rutinskom pregledu, pa kako možete znati jeste li pod velikim stresom? Ispunite test i provjerite je li vrijeme za velike životne promijene u svrhu očuvanja zdravlja srca.

Kako protiv stresa?

Nažalost, stres je postao naša svakodnevica i zbog toga se mnogima od nas sve više ispušta kortizol, hormon zaslužen za reguliranje stresa. Zbog toga se događa da se vrlo lako možemo uzbuditi, negativno, a ujedno i teško smiriti. Ako vas zanimaju brza rješenja za smirivanje, a da se njima možete poslužiti bilo gdje se nalazili, saznajte ovdje koje opcije postoje.

Ove neobične stvari povezane su sa srčanim udarima

Možete li umrijeti od slomljenog srca?

U stručnoj medicinskoj literaturi sindrom “slomljenog” srca naziva se Tako-Tsubo kardiomiopatija (TTK), a radi se o bolesti još nepoznatog uzroka i razloga nastanka koja se manifestira naglom boli u prsima, osjećajem nedostatka zraka, a svemu često prethodi veliki stres,. “Od ovog sindroma se može umrijeti, a za to postoji i medicinski valjan dokaz.”, izjavila je za portal Ordinacija.hr dr. Suzana Večerić Kulović. 

Naime, godine 1980. Cibelin i Hirsch su izvijestili o seriji žrtava ubojstva koje su bile psihički i fizički traumatizirane prije smrti. Obdukcija nije pokazala nikakve smrtonosne unutarnje povrede, nego samo izraženu trakastu nekrozu srčanoga mišića koja je bila uzrok smrti. Takve se nekrotične promjene na srčanom mišiću nalaze kod stanja kod kojih dolazi do oslobađanja velikih količina kateholamina, a to su stanja psihičkoga šoka, straha i užasa.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo