Zdravlje

Zdravlje

Možete li pretjerati s magnezijem? Prepoznajte trovanje i kako si pomoći

Magnezij je mineral o kojem ovise mnogi procesi u organizmu, ali što ako ga uzimamo u prevelikim količinama?

Naše tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i koristilo nutrijente. Ako tijelo ne dobiva magnezij, ono ne može koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate koje svakodnevno unosimo. Stotine enzima se aktivira zbog magnezija i jedino tako organizam iskorištava hranjive vrijednosti namirnica. S njim srce kuca pravilnim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče (što omogućuje bolje sportske rezultate).

Magnezij je vrlo dobar čistač crijeva. Kako ga probavljamo, on privlači tekućinu u crijeva, što znači da se trbušni mišići opuštaju, a crijeva mogu lakše biti ispražnjena. Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu – uz njegovu pomoć lakše se nosimo sa stresom, ublažuje glavobolju, sprječavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja. Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij. 

“Teško da će se unijeti previše magnezija putem hrane, ali to se može dogoditi ako se koriste i suplementi”, ističe dr. Neal Patel. Određene skupine su osjetljive na višak magnezija, a to su i osobe koje imaju bolesti bubrega.

Koliko je magnezija previše?

On se prirodno nalazi u kostima, mišićima i stanicama, a odrasli muškarci trebaju u danu unijeti oko 420 miligrama, do će kod žena potrebu zadovoljiti 310 do 320 miligrama magnezija u danu.  Ako se uzimaju suplementi, ne bi se trebalo konzumirati više od preporučene doze, ako ju ipak prekoračite, možete primjetiti neke simptome.

Ovih 6 stvari morate znati prije nego počnete uzimati magnezij

Nuspojave nakon prevelikog unosa magnezija

Ako ste uzeli previše magnezija prve simptome koje ćete primjetiti su mučnina, proljev i grčevi. Ako se radi o koncentraciji magnezija u krvi koja iznosi od 1.74 do 2.61 milimola po litri, možete primijetiti i ove simptome:

 • slabost u mišićima
 • crvenilo lica
 • zadržavanje tekućine
 • umor
 • depresija
 • zbunjenost

Jake nuspojave mogu uzrokovati i probleme s disanje, ubrzane otkucaje srca i srčani zastoj. Rijetko se događa da se razvije i fatalno stanje hipermagnezemije koje se odnosi na poremećaj elektrolita, a čest kod osoba s teškom bolesti bubrega. Moguće je da simptomi razviju kroz neke vrijeme ako stalno uzimate previše magnezija.

Liječenje

Ako primijetite simptome uvijek se obratite liječniku, a prvi korak ka liječenju je prestanak uzimanja suplementa, a nakon 28 sati bi njegova razina u organizmu trebala biti niža, no to vrijeme ovisi o stanju vaših bubrega jer se on obično iz organizma izbacuje upravo mokrenjem. Ako imate probleme s bubrezima, liječnik će moguće dati diuretik koji će pomoći pri proizvodnji urina. Liječenje je kompliciranije kod osoba koji imaju bolesti bubrega.

Krumpir, brašno, kruh… Ako pitate nutricionisticu, ona bi za ove namirnice koristila zamjene – evo 7 prijedloga

Tko se nalazi u rizičnoj skupini od trovanja magnezijem?

Osobe koje pate od akutnog zatajenja bubrega: Oni su u rizičnoj skupini jer bubrezi neče izlučivati magnezij dovoljno brzo kako bi kod zdrave osobe. Što je ozbiljnija bolest bubrega, to su veće šanse da će doći do trovanja magnezijem.

Onkološki pacijenti: Radi liječenja, poput kemoterapije koja snižava broj krvnih zrnaca u krvi može doći do trovanja magnezijom.

Trudnice koje imaju preeklampsiju su u rizičnoj skupini, a veče doze magnezija se kod njih mogu koristiti kako bi se spriječili napadi. Centar za hranu i lijekove je upozorio da se magnezij kao tretman ne bi smio koristiti dulje od 5 do 7 dana.

  Smije li se magnezij uzimati u kombinaciji s drugim lijekovima? 

  Budite oprezni jer se on može umiješati u apsorpciju drugih minerala. Ako uzimate kalcij ili cink, magnezij koristite u drugo doba dana. Može se poigrati i s apsorpcijom određenih lijekova, poput onih koji razrjeđuju krv, tableta za dijabetes i diuretika. Svakako prije upotrebe porazgovarajte sa svojim liječnikom. 

  A. A.

  Foto: Shutterstock

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo