Zdravlje

Zdravlje

Muči li vas žgaravica, loša probava, povećana kiselost u želucu?

Žgaravica je osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, koji se širi iz želuca prema vratu i ustima. U zapadnim zemljama procjenjuje se da 20 – 40 % populacije ima povremene simptome žgaravice. Žgaravica je često provocirana konzumiranjem masne i začinjene hrane, gaziranih pića, obilnim obrocima u večernjim satima. Također, nastanku žgaravice doprinose i slijedeći faktori: pušenje, alkohol, debljina, sagnuti položaj, uska odjeća…

Na putu od usta do želuca hrana prolazi jednjakom, koji je od želuca odvojen prstenastim mišićem – donjim ezofagealnim sfinkterom. Kod oslabljene napetosti tog mišića, dio sadržaja želuca, uključujući želučanu kiselinu, vraća se u donji dio jednjaka, stvarajući osjećaj pečenja. Pri dodiru želučane kiseline sa sluznicom donjeg dijela jednjaka, javlja se bol i žarenje.

Glavni simptom je osjećaj žarenja, ali se može javiti i osjećaj boli u prsima, smetnje gutanja, osjećaj zaostajanja hrane iza prsne kosti te suhi kašalj i promuklost.

U terapiji su neophodne dijetetske mjere i promjena stila života, ali i korištenje lijekova koji neutraliziraju ili smanjuju lučenje želučane kiseline.

ULCODYN 75 mg šumeće tablete iz Fidifarma bezreceptni su lijek koji sadrži ranitidin kao aktivnu supstancu. Ranitidin djeluje u želucu gdje smanjuje lučenje želučane kiseline.

Želučana kiselina potrebna je u procesu probave, ali ako se luči prekomjerno može izazvati niz neugodnih simptoma u probavnom traktu.

ULCODYN 75 mg šumeće tablete smanjuju prekomjernu kiselost u želucu te se stoga koristi za ublažavanje simptoma žgaravice, loše probave, povećane kiselosti u želucu i s njom povezane loše probave. Ti su simptomi bol, pečenje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu, nadutost, rana sitost (osjećaj punoće), učestalo podrigivanje, vraćanje želučanog sadržaja u jednjak (refluks) ili gubitak apetita.

ULCODYN 75 mg šumece tablete djelotvorno sprečavaju i uklanjaju navedene simptome tijekom 12 sati.

Ulcodyn je namijenjen odraslim osobama i djeci starijoj od 16 godina. Primjenjuje se odmah nakon pojave prvih simptoma. Jedna šumeća tableta otopi se u čaši vode, te se popije svježe priređena otopina. ULCODYN 75 mg šumece tablete možete uzimati za vrijeme jela ili između obroka, jer prisutnost hrane u želucu ne utječe na njihov učinak.

  • Ukoliko simptomi nakon jednog sata ne prestanu može se uzeti još jedna tableta pripremljena na gore opisani način.
  • Tijekom 24 sata ne preporučuje se uzeti više od 2 tablete bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom. ULCODYN 75 mg šumece tablete ne preporučuje se uzimati neprekidno duže od 6 dana.
  • Nakon što popijete jednu kutiju ovog lijeka nemojte uzimati drugu kutiju bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Žgaravica, loša probava, povećana kiselost u želucu? Nemam ništa s tim! ULCODYN

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o
indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili
ljekarnika

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo