Zdravlje

Zdravlje

Muči vas alergija? Ovi su prirodni preparati odlična zamjena za lijekove

Foto: Shutterstock

Alergija je neprirodna reakcija obrambenog sustava na tvari koje, u većini slučajeva, nisu štetne.

One se javljaju u mnogo različitih oblika i uobičajeno je da se svrstavaju u opće kategorije prema vrstama tvari koje ih uzrokuju ili dijelovima tijela koje pogađaju 

Dakle, ako vaš imunološki sustav reagira na nešto što druge ljude ne muči imate alergijsku reakciju. Neki od najčešćih alergena su pelud, prašina, grinje, životinjska dlaka, ubod insekta, hrana ili lijekovi.

Curenje nosa, kihanje, svrab, osipi ili napadi astme su neki od uobičajenih simptoma alergije.

Vitamin C

Preporuča se djelovati na jačanje imuniteta zdravom prehranom te unosom dovoljnih količina vitamina C, kao esencijalnog mikronutrijenta koji pomaže u jačanju imuniteta, prevenira nastanak alergija te sudjeluje u ublažavanju simptoma istih.

Naučite kako sami možete napraviti sušene rajčice u maslinovom ulju

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima sadrži iznimno veliki broj esencijalnih amino kiselina zbog čega snažno i učinkovito jača imunološki sustav. Ulje crnog kima ima blagotvoran učinak i kod bronhalne astme, bronhitisa.

Paprika babura

Ovo povrće bogato je vitaminom C i beta karotenom koji djeluju kao snažni antioksidansi koji pomažu obnjavljanje imuniteta i organizma.

Špinat

Bogat je beta karotenom i vitaminom A koji je vrlo važan vitamin za jačanje imunosnoga sustava. Također, sadrži cink, važan mineral za očuvanje imuniteta.

Ljetno osvježenje – ukusan sorbet od lubenice

Jabuke

Jabuke su pune kvercetina koji je jedinstveni bioflavonoid, poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima zbog čega ima snažan učinak na zdravlje. Antioksidativno svojstva kvercetina je njegova najbolje opisana karakteristika.  Djelovanje kvercetina sve više se istražuje u kontekstu prevencije te kao dodatna terapija u liječenju alergija. 

Kurkuma

Ovaj indijski začin je poznat stoljećima po svom protuupalnom djelovanju, a istraživači su shvatili kako kurkumin – aktivna supstanca u kurkumi može blokirati otpuštanje histamina kako bi se spriječile alergijske reakcije.

Eterična ulja

Pepermint, limun i lavanda su ulja koja ima pročišćavajuća svojstva, pa redovito raspršivanje ovih ulja u vlastitom domu smanjuje razinu peludi i alergena.

A. A.

Foto: shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo