Zdravlje

Zdravlje

Muči vas astma? Češće mijenjajte posteljinu!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako gotovo petina Britanaca ne mijenja posteljinu niti jednom mjesečno! Upravo se zbog ove loše navike mnogi od njih bore s astmom, rinitisom i ekcemom, upozoravaju stručnjaci.

Studija u kojoj je sudjelovalo 2,000 osoba je pokazala da više od polovice stanovnika Otoka spava pod prljavim plahtama. Samo dva od pet sudionika istraživanja su izjavila kako mijenjaju posteljinu na tjednoj bazi. Nadalje, 36 posto ispitanika je potvrdilo kako spomenuti zadatak obavlja svakih 14 dana, dok 17 posto Britanaca mijenja prljave plahte čistima samo jednom tjedno ili rjeđe.

kKad je riječ o kvalitetnoj higijeni spavaće sobe, žene su se pokazale nemarnije od muškaraca. Naime, više od polovice sudionica istraživanja je priznalo kako svoju posteljinu ne pere jednom tjedno, dok ih 12 posto mijenja plahte jednom mjesečno.

S druge strane, 40 posto muških sudionika studije mijenja posteljinu jednom tjedno, dok ih osam posto ovaj zadat obavlja čak i češće.

Dr. Adam Fox, poznati britanski alergolog upozorava da prljava posteljina može pogoršati zdravstvene probleme.

“S obzirom na to da trećinu života provodimo u krevetu, ne čudi što na posteljini svakodnevno ostavljamo milijune stanica mrtve kože. One ostaju pohranjene u našim krevetima i kao takve predstavljaju slasnu hranu za grinje. Osim stanica kože, naša tijela tijekom noćnog spavanja također izlučuju i tekućine poput znoja i masnoće. Iako su grinje same po sebi prilično bezopasne, njihov mikroskopski izmet je prepun alergena koji mogu uzrokovati zdravstvene komplikacije. Kad se udahnu, ti alergeni mogu izazvati astmu i rinitis, a također mogu pogoršati i ekcem”, zaključuje dr. Adam Fox.

Kako biste smanjili rizik od
izloženosti alergenima, stručnjaci savjetuju upotrebu posebne anti-alergijske
posteljine koju treba mijenjati i prati jednom ili dvaput tjedno na temperaturi
od 60 °C.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo