Zdravlje

Zdravlje

Muči vas prehlada? Liječnici otkrivaju što oni uvijek rade kako bi si ublažili simptome

Završiti u krevetu radi obične prehlada je nezgodno iskustvo, umorni, iscrpljeni sigurno samo tražite način kako olakšati simptome.

Znamo da prehladu prati i curenje iz nosa, kašalj i otežano disanje, a možete imati i nisku temperaturu, može vas pratiti umor i stalno kihanje ali i bol u mišićima. Na sreću  postoje stvari koje možete napraviti kod kuće kako bi olakšali simptome, a liječnici otkrivaju što to oni uvijek rade za olakšanje simptoma – većina tih stvari je potpuno besplatna. 

Jedu hranu punu nutrijenata 

“Na sreću jednostavnim koracima možemo olakšati simptome ako pazimo da dovoljno odmaramo, pijemo tekućinu i unosimo dobre kalorije”; ističe dr. Dahval Desai, direktor bolnice  St. Joseph u Atlanti. Ističe kako u tim trenucima unosi namirnice bogate proteinima poput jaja, piletine ili jogurta, a izbjegava procesuiranu hranu kao i napitke koje sadrže kofein. 

Dr. Judith Flores, pedijatrica iz New Yorka dodaje da izbjegava alkohol koji može negativno utjecati na bezreceptne lijekove koje možete uzimati. 

Ne zaboravljaju koliko je voda važna 

Tekućina će uvijek pomoći kada ste bolesni, a Flores navodi da pijete vode što više možete, posebno je važno to naglasiti jer odrasle osobe često unose manje tekućine, pa ovaj zadatak za njih može biti izazovan. Stručnjaci s Mayo klinike savjetuju da pijete vodu, prirodne sokove, vodu s limunom ili jedete juhu kako biste zadovoljili potrebe organizma za tekućinom. 

Svaka četvrta osoba ne prepoznaje simptome bolesti odgovornih za tri četvrtine svih smrti u svijetu

Kvalitetan san je prioritet 

Postoji razlog zašto ste umorni kad imate prehladu, tijelo u tim trenucima žudi za odmorom kako bi imalo snage za brži oporavak. Radi toga liječnici savjetuje da ne zaboravljate na odmor u tim trenucima. Prema pisanju Mayo klinike, antitijela koja se bore protiv infekcije manje se proizvode kada niste odmorni, što će vas ili ostaviti podložne prehladi ili će vam trebati puno više vremena da se oporavite. 

Ovo je dobro vrijeme da usporite i da dozvolite organizmu i imunitetu da rade svoj posao. Pa ako se probudite s prehladom, nabolje je odmah se vratiti u krevet, ne naprezati se tijekom dana, a na počinak odlazite rano. Dr. Christopher Scuderi, obiteljski liječnik iz Floride smatra da nikada ne preuzima obaveze kada se bori protiv prehlade pa si može priuštiti dobar odmor.

Vode brigu o najozbiljnijem simptomu 

U pitanju je stanje koje zahtjeva prepoznavanje glavnog simptoma koji vas muči, navodi Desai te pojašnjava kako obično prati sve spomenute korake, a uzima i bezreceptne lijekove za tretiranje bolesti i smatra da u tome nema ništa loše. Ako vas boli tijelo, koristite uobičajene lijekove protiv bolova, ako su vam začepljeni nos i sinusi, ispirite vodicom ili se inhalirajte. Zapamtite da je umjerenost ključ pa ne pretjerujte, ističe Flores. 

Liječnik upozorio što često radimo krivo i tako štetimo zdravlju, ali i kako mijenjati stvari

Odlučite koji vas simptom najviše muči i za njega uzmite lijek, a ako imate određene zdravstvene probleme, savjet je da se obratite liječniku prije uzimanja bilo kakvih lijekova”, navodi Desai te ističe kako se ti lijekovi nikako ne bi smjeli davati djeci bez da ih je prvo odobrio liječnik.

Ako ste od onih koji vjeruju da se može snagom misli pobijediti bolest, odustanite od toga. Praviti se da vam nije ništa može samo značiti da nećete usporiti i da ćete se vratiti svim navikama koje i inače njegujete. Prije svega treba zapamtiti da je vašem organizmu potreban odmor i kvalitetna prehrana kako bi se borio protiv virusa. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo