Muči vas visoki tlak? Snizite ga jednostavno bez pomoći liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muči vas visoki tlak? Snizite ga jednostavno bez pomoći liječnika

Želite li regulirati krvni tlak u obzir morate uzeti sve komponente koje na njega utječu: stres, prehranu i tjelesnu aktivnosti.

Smanjite unos soli: Sol ne treba izbaciti iz prehrane nego treba regulirati njezin unos. To je najbolje učiniti tako da kuhamo sa smanjenom količinom soli i biramo hranu koja prirodno ne sadrži sol, odnosno natrij. Umjesto soli, koristite kod pripreme jela razne začine.Brza hrana, pekarski proizvodi i razne grickalice sawdrže puno soli, odnosno natrija i trans masnoća koje utječu negativno na krvni tlak.

Napitak koji čisti jetru od toksina

Vlakna: Vlakna se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama cjelovitog zrna. Sirovo voće, osobito (ekološki proizvedene) jabuke i kruške, treba jesti s korom jer tu se krije najveća zaliha vlakana (oko 30 posto više).  Istraživanja su dokazala kako osobe koje ne konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju puno veće šanse za razvoj određenih bolesti, a jedno od njih je i problem povišenog krvnog tlaka.

Budite aktivni: Povećana tjelesna masa/pretilost ima značajan učinak na povećanje krvnog tlaka stoga se osobama sa viškom kilogrqama savjetuje da pažljivo biraju namirnice. Odvojite 30-ak minuta dnevno za aktivnost koja vam je najdraža.

Jedite tamnu čokoladu: Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni tlak dokazano je u velikom broju studija. Na dan si priuštite oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

6 omiljenih zimskih začina koji čuvaju vaše zdravlje

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo