Muči vas žgaravica? Evo pomoći... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muči vas žgaravica? Evo pomoći…

Žgaravica ili osjećaj pečenja i boli u predjelu prsa, podrigivanje, nadutost, mučnina te povremeno vraćanje pojedene hrane iz želuca u usnu šupljinu vrlo su neugodni osjećaji i te tegobe svakako želimo izbjeći. Ovakvi problemi u suvremenoj populaciji nisu rijetkost.

Ležanje obično pogoršava žgaravicu, pa ako problem iskrsne netom prije odlaska na počinak, čeka vas još jedna besana noć. Svi ljudi osjete žgaravicu ponekad, ali ako je učestala može biti simptom gastro-ezofagealne refluksne bolesti, gastritisa ili žučnih kamenaca.

Određene namirnice mogu djelovati kao okidači žgaravice, stoga je uputno izbjegavati ih. To su citrusi zbog svoje kiselosti, masna hrana, začinjena hrana, alkoholna pića, razni umaci, kofein i sl.

Osim što je uvijek pametno promijeniti loše životne navike kako biste smanjili količinu masnih naslaga na trbuhu, poput izbacivanja bijelog šećera, alkoholnih pića i kofeinskih napitaka, te uvođenja onih zdravih (kao što su redovita tjelovježba i opuštanje), stručnjaci savjetuju i pojačan unos probavnih enzima.

To možete postići redovitim čišćenjem putem povrtnih sokova ili većom konzumacijom organske sirove hrane. Termička obrada hrane liši ju enzima, koji su po nekima bitniji od vitamina i minerala jer bez enzima se upravo vitamini i minerali ne mogu metabolizirati.

Također je pametno povećati unos probiotika. Pametan odabir mlijeka i kefira može učiniti čuda, tvrde stručnjaci, koji istovremeno savjetuju veći unos sunčevog vitamina – vitamina D i morske soli.

Ako naiđete na domaći, nefiltrirani jabučni ocat, opskrbite se njime: samo jedna jušna žlica ovog octa s malo vode može znatno ublažiti osjećaj žgaravice. Iako se može činiti kontraproduktivnim na prvi pogled, s obzirom na to da je ocat kiseo i povisuje koncentraciju želučane kiseline, no naše se bake kunu u njegovo funkcioniranje…

Jedan od popularnijih načina rješavanja žgaravice je jušna žlica sode bikarbone rastopljene u pola čaše vode. Ako kod kuće imate čisti sok aloe vere, konzumirajte ga jer i on ublažava žgaravicu, a također sjajno djeluje kod čira na želucu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo