Zdravlje

Zdravlje

Muškarci pripazite: Jedna prehrambena navika povezana je s većim rizikom za razvoj raka debelog crijeva

shutterstock

Na listi rizičnih faktora za razvoj raka nalaze se i genetika, način života te vanjski faktori.

Ipak, jedan faktor ima jako veliki utjecaj, a to je ono što jedete

Naše je tijelo sposobno procesuirati energiju, čistiti se od toksina i otpada, regulirati svoju temperaturu, a čak se i štiti od opasnih infekcija. No ako ga punite prevelikim količinama loše hrane, taj će se nevjerojatni stroj vrlo brzo početi buniti – prije nego se pokvari. 

Nova studija koja je objavljena u magazinu British Medical Journal otkriva kako je upravo i unos namirnica koje ne nude nutrijente, minerale i vitamine, glavni faktor pretilost i razvoja bolesti. Danas stručnjaci upozoravaju o vrsti hrane koja je opasna i koja je povezana s 29 posto većim šansama da će se dogoditi promjene sa zdravljem. 

Muškarci koji jedu ovo imaju veće šanse za razvojem raka debelog crijeva 

Rezultati ove studije nisu dobri za sve muškarce koji vole jesti ultra-procesuiranu hranu, a to će značiti i 29 posto veći rizik od razvoja raka debelog crijeva, u usporedbi s muškarcima koji ne konzumiraju takve namirnice često. 

Što treba znati o lažno pozitivnim visokim vrijednostima PSA testa? Evo i koji su normalni rasponi

Kako bi se utvrdilo kako to hrana utječe na razvoj raka debelog crijeva, nastavnici koji stoje iza studije sa sveučilišta Harvard i Tufus su provjerili sve upitnike i odgovore na njih od strane 200 000 ispitanika. Podaci su se prikupljali 25 godina, a dali su uvid u dugotrajne prehrambene navike ispitanika. Odgovori su klasificirani na ljestvici od najmanje konzumacije procesuiranih namirnica do najviše konzumacije. Zaključili su kako muškarci koji su jeli najviše takve hrane imaju i najveće šanse da će se kod njih razviti rak debelog crijeva.  

Ultra procesirana hrana – evo zašto je toliko opasna 

Stručnjaci smatraju kako mogu postojati brojni razlozi zašto je ovakva hrana povezana s razvojem raka, a da nije u pitanju samo niska nutritivna vrijednost. Ustvari se u njima mogu naći i kozmetički aditivi, materijali koji trebaju biti u kontaktu s hranom, neformirani spojevi i smanjena mogućnost apsorpcije nutrijenata iz procesuirane hrane mogu biti neki od razloga zašto bi moglo doći do povećanog broja bolesti. 

Prema pisanju Fang Fang Zhanga, epidemiologinje i predsjednice škole za Nutritivnu znanost, ti faktori mogu promijeniti mikrobiotu i uzrokovati upalne procese, što lako može voditi do razvoja raka. 

Ovo su proizvodi koji su povezani s razvojem raka kod muškaraca

Stručnjaci su prilikom analize podataka otkrili koje su to namirnice povezane s rakom debelog crijeva kod muškaraca, a to su gotova jela koja sadrže meso, piletinu, puretinu ili ribu. 

Gensko testiranje može otkriti promjene koje mogu voditi do raka – biste li se testirali?

“Ti su proizvodi oni koji mogu sadržavati procesuirano meso poput slanine, kobasica ili kolačića od ribe, a to se podudara s našom hipotezom”, navodi dr. sci. Lu Wang. Dodaje kako procesuirano meso, od kojeg većina pripada skupini ultra procesuiranih namirnica, pokazuje veliku poveznicu s razvojem raka debelog crijeva.

Takve su namirnice često pune dodanih šećera i sadrže malo vlakana, što će pridonijeti nakupljanju kilograma i pretilosti, a upravo je pretilost rizični faktor za razvoj raka debelog crijeva. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo