Na peti, dlanu, u uhu... Iznenađujuća mjesta gdje sve možete dobiti rak kože - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Na peti, dlanu, u uhu… Iznenađujuća mjesta gdje sve možete dobiti rak kože

Shutterstock

Na bilo kakvu promjenu na koži važno je reagirati i posjetiti liječnika.

Prevencija je ključna u liječenju ove bolesti zato ne odgađajte posjet dermatologu. Rak kože može se liječiti ako se otkrije u ranom stadiju. Primijetite li sumnjive promjene na koži, obavezno potražite savjet i pomoć dermatologa. Ako se liječenje odgađa, stanje se pogoršava i u nekim slučajevima može uzrokovati komplikacije, pa i smrtni ishod.
Evo na kojim se sve mjestima na tijelu može pojaviti rak kože. 

Ispod nokta 

On se može javiti i ispod nokta na nozi, a često je uzrok ozljeda a ne izlaganje suncu.  Melanom nokta nije čest i pripada u akrolentiginozne oblike melanoma. Ovaj rjeđi oblik melanoma može izgledati kao tamna mrlja pod noktom koja raste i ne prolazi ili kao kvržica pod noktom. Što točno potiče nastanak ove rjeđe vrste melanoma niti je točno utvrđeno, ali je do sada utvrđeno u pacijentica koje su koristile UV lampe u svrhu geliranja noktiju. 

Tabani 

Obično je u pitanju ista vrsta raka koja se javlja ispod nokta. Često se prvo primijeti kada se pojavi tamna mrlja, a ponekad može biti i crvenkaste ili narančaste boje. Liječenje se obično sastoji od uklanjanja izrasline, zračenja i kemoterapije. 

Hiperuricemija je pošast današnjice – provjerite popis namirnica koje treba izbjegavati

Dlanovi 

Ako imate tamnu boju kože, prije će se javiti na mjestima koja nisu toliko izložena suncu, poput tabana i dlana, a isto se tako i češće javlja kod tamnoputih osoba, a samo oko 2 posto slučajeva je zabilježeno na osobama svijetle puti. Često je puno opasniji od ostalih melanoma, često jer ga osoba ne primijeti na vrijeme.

Na kapku 

Previše izlaganja suncu je često uzrok ove promjene, a može se odstraniti kirurški te često nije opasan ako se rano primijeti. 

Na tjemenu 

Često se na tjemenu mogu javiti izrasline ali ne znači da je u pitanju rak, a oko 13 posto svih rakova kože se razvije na tjemenu, i često su u pitanju ne tako opasna stanja. Ako ste primijetili izraslinu na tjemenu, a ako je u pitanju rak, može biti mala, glatka izraslina ili može krvariti. 

U uhu 

Ako se ne liječi, rak kože na vanjskoj strani uha se može proširiti i na unutarnji dio, pa i na slušni kanal koji se proteže do male kosti u srednjem uhu pa do živaca u srednjem uhu koji signale šalju mozgu. 

Gotovo svi moždani udari mogu se spriječiti! Obratite pažnju na 10 faktora

Na jeziku 

Možete primijetiti bijele nakupine na jeziku koje možete odstraniti ako probate ili gubitak okusa, trnce ili čak i bol koja ne prolazi. Češće se događa kod osoba koje puše cigarete ili puno piju. Obično se rješava operacijom.

Na usnama 

Nemelanomski karcinomi se često javljaju na usnama, a najčešće na donjoj usni. Kod muškaraca se isto tako javlja češće nego kod žena, moguće jer više koriste alkohol i cigarete. Ako imate HPV rizik od razvoja ovog oblika se povećava. 

Na šarenici

Može se javiti kao tamna mrlja šarenici (irisu). Možete imati i problema s mutnim vidom. Dolazi do nekontroliranog rasta stanica koje formiraju tumor, a to je i najčešći oblik raka koji nastaje u oku a može se proširiti na druge dijelove tijela kroz limfne žlijezde, ali i na jetru te na druge dijelove kože. 

KAKO OTKRITI PROMJENE NA KOŽI?

Samopregled kože je ključni čimbenik u ranom otkrivanju melanoma s boljom prognozom preživljavanja, stoji na stranicama zzjzdnz.hr . Kožu treba u cijelosti detaljno pregledati, kako bi se uočile moguće kožne promjene poput madeža, pjega, mrlja, bradavica ili ranica i to promjene boje, oblika, veličine, ruba, debljine i ravnomjernosti pigmentacije.

Zaštitite kožu od sunca 

Preporuke za zaštitu od sunčevih zraka vrijede za osobe u svakoj životnoj dobi:

  • izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama 10-17 sati,
  • početkom ljeta i prvih dana sunčanja postepeno se izlagati sunčevim zrakama (npr. prvi dan 1 sat, drugi dan produžiti izlaganje suncu za pola sata itd.),
  • nositi sunčane naočale s UV filterom, laganu odjeću gušćeg tkanja što dužih rukava i nogavica, šešire širokog oboda ili kape velikih štitnika za zaštitu lica i uški,
  • koristiti vodootporna i fotostabilna zaštitna sredstva s UVB i UVA zaštitom i visokim zaštitnim faktorom (ovisno o tipu kože) najmanje pola sata prije izlaganja suncu te ih nanositi svaki put nakon kupanja, znojenja i brisanja,
  • zaštiti se treba i u vrijeme ljetne naoblake jer sunčeve zrake prodiru kroz oblake uzrokujući oštećenja na koži te tijekom cijele godine,
  • izbjegavati umjetne izvore svjetlosti za sunčanje (solarije) bez nadzora stručne osobe,
  • redovito provoditi samopregled kože, po mogućnosti jednom mjesečno u dobro osvijetljenoj sobi pred ogledalom.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo