Zdravlje

Zdravlje

Na tijelu imam stotine madeža! Treba li me to brinuti?

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o madežima.

 Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Seboreičke keratoze ili fibromatozni madeži

Vaše pitanje: Poštovani doktore, imam psorijazu (psoriasis vulgaris). Prije 3 godine pojavila mi se neka mala izraslina u donjem dijelu leđa, ne svrbi, ne boli i ne osjetim da je tu ako ne dotaknem. Mislio sam da je madež jer nije nikad nestalo s leđa. Međutim, prije 1 godinu vidio sam i na nogama te iste izrasline, kao i na palcu desne ruke-tu su poredane u nizu jedna do druge kao neke bradavice. Bio bih vam zahvalan na odgovoru što bi moglo biti. 

Odgovor na pitanje potražite ovdje

2. Trudnoća i pojava novih, sumnjivih madeža

Vaše pitanje: Poštovani, u 33. tjednu trudnoće sam. Ispod dojki su mi se pojavili novi madeži (možda ih do sada nisam primjećivala), a jedan osobito pecka. Malo je uzdignut, te je vjerojatno iziritiran otežalim dojkama i grudnjakom. Da li je pametno da ga idem ukloniti obzirom na visoki stupanj trudnoće i koliko može biti opasan?

Odgovor na pitanje potražite ovdje

3. Na tijelu imam milijun madeža

Vaše pitanje: Poštovani, imam 43 godine. Na tijelu imam mali milijun madeža. Par ih je skinuto na dermatologiji, ali oni se množe jako brzo. Trenutno imam oko 40 većih madeža u veličini onih koje su mi skidali. Nemam nikakvih bolesti, samo maleni problem sa sinusima. Ne pijem nikakve lijekove, sportski sam aktivna, visoka157 cm i teška 49 kg. Umjereno pušim do pet cigareta na dan,ne pijem alkohol. Otac je imao 10-ak većih madeža na tijelu, ali se nisu množili. Cijelo tijelo je prekriveno malim i manjim madežima. Izluđuje me to. Što je uzrok i je li moguće skinuti toliko puno madeža? U roku par mjeseci imam desetak novih na tijelu. Na preglede idem. 

Odgovor na pitanje potražite ovdje

4. Koliko često kontrolirati madeže?

Vaše pitanje: Imam puno madeža, ali nekako do sada nisam o tome brinula. Baka ih je imala puno, a koliko ih moja starija sestra ima, ja sam još super. Međutim, u zadnje vrijeme čula sam od nekih ljudi oko mene da su išli na uklanjanje opasnih madeža. Pričaju o tome kao o nečem što često pregledavaju, pa se pitam da li bih i ja morala otići. 

Odgovor na pitanje potražite ovdje

5. Suttonov madež

Vaše pitanje: Od rođenja imam madež na lijevoj, donjoj strani leđa, okruglastog oblika, svijetlokestenjaste boje. Oko njega se nalazi bijeli krug od kad znam za sebe i madež se nije mijenjao. Isti je oduvijek. U posljednja dva mjeseca na pojedine pokrete osjetim blag probod ili kao da imam neku malu modricu ali samo u sekundi, ali kad opipavam madež sa svih strana i kad ga pritiskam, ne osjećam ništa ili sasvim rijetko, tako da ne znam da li je to od madeža ili od nečega drugo. Da li mi možete reći da li imam razloga za brigu jer sam svašta pročitala po internetu, veliki sam hipohondar. 

Odgovor na pitanje potražite ovdje

Artritis – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo