Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti najmlađi je od preventivnih programa

djeca s naočalama

12. rujna 2021., obilježava se 6. Nacionalni dan ambliopije (NaDA).

Ujedno ovime se obilježava i šesta godišnjica postojanja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti te četiri godine postojanja nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, jedinog takvog registra u svijetu.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, od mjeseca rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, za što su djelatnici Klinike nagrađeni Nagradom Grada Zagreba. Temeljem rezultata Projekta i prevalencije slabovidnosti od 8%, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, a već u siječnju 2016. godine uspostavljen je Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Iste godine na sjednici 20. lipnja Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 12. rujna „Nacionalnim Danom Ambliopije“.

Vrhunac aktivnosti borbe protiv ambliopije predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu Ministarstva zdravstva, a na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ”Sveti Duh” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ovaj registar, postao je ujedno i prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi se pozivanjem četverogodišnjaka pozivnim pismom na kućnu adresu na probirni preventivni pregled u jednu od 72 ugovorne hrvatske zdravstvene ustanove.

Poziv sadrži kratke informacije o slabovidnosti te upute s točno naznačenim vremenom i mjestom održavanja preventivnog pregleda. Pregled nalikuje dječjoj igri pogađanja i sakrivanja jednog, a zatim drugog oka i posve je bezbolan. Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti najmlađi je od preventivnih programa (kojima pripadaju: Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva, raka pluća, Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja) te jedini prati provođenje programa u realnom vremenu što je omogućeno kroz Registar.

S odazivom od oko 50% i u dvije godine aktualne Covid-19 pandemije ujedno je i program s najboljim odazivom. Na ovim rezultatima treba čestitati roditeljima koji su se sa svojom djecom odazvali ovako važnom pozivu, uz pomoć sva 142 zdravstvena djelatnika iz 72 hrvatske zdravstvene ustanove koji su doprinijeli provedbi Programa, na čemu im svakodnevno zahvaljujemo.

Stoga je za obilježavanje 6. Nacionalnog dana ambliopije, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh i Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam, a s ciljem podizanja svijesti u borbi protiv slabovidnosti i promovirajući rezoluciju o vidu Ujedinjenih naroda, osigurala je promotivne plakate (veličine B1), (1) Razvoj vida, (2) Testiranje crvenog refleksa te (3) NaDA – 12. rujna za sve sudionike provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

U sinergiji Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Povjerenstva za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te 142 oftalmologa u 72 hrvatske zdravstvene ustanove diljem Hrvatske provode preventivne preglede za djecu s navršene četiri godine. Promocija Nacionalnog dana amblopije ove godine je pod posebnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te gradonačelnika Grada Zagreba.

U suradnji s autorom teksta i glazbe g. Zvonimirom Varošancem i dječjim zborom „Zdravo maleni“ u Šibeniku osmišljen je glazbeni spot pjesme „Svijet u mojem oku“. U prilogu šaljemo spot pjesme „Svijet u mojem oku“ kao i plakate. Ljubazno Vas molimo da uvrstite naš sadržaj u svoj program educiranja javnosti o važnosti prevencije ambliopije. Pozivamo Vas da u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda „Vision for everyone“ iz srpnja ove godine pozivamo Vas da zajedničkim snagama budete naš partner u ostvarivanju ovih univerzalnih, sveobuhvatnih, dalekosežnih i na boljitak cjelokupnog čovječanstva usmjerenih ciljeva za održivi razvoj na globalnoj razini.

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!