Najnovija metoda ranog prepoznavanja melanoma dostupna i u Hrvatskoj - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Najnovija metoda ranog prepoznavanja melanoma dostupna i u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

ATBM uređaj predstavlja novi sustav koji uz pomoć kompleksnih algoritama omogućuje praćenje kompletne kože i svakog pojedinog madeža na vrlo sofisticirani način tako da prepoznaje pojavu novih i/li mijenjajućih promjena.

Danas znamo da velika većina melanoma nastaje de novo, odnosno kao “nova promjena” na koži, dok samo manji dio melanoma nastaje iz ranije postojećih madeža.

Najvažniji prognostički čimbenik melanoma je njegova debljina: što je melanom tanji, to je životna prognoza bolja. Melanomi su tim tanji što su manji u dijametru, odnosno što se ranije dijagnosticiraju. Stoga je cilj redovitih kontrolnih pregleda visoko rizičnih pacijenata otkrivanje melanoma u najranijem stadiju.

Mali melanomi (2-4 mm) su najrjeđe dijagnosticirani oblik melanoma. Smatra se da je razlog tome taj jer mali melanomi imaju vrlo nespecifična obilježja te ih je uobičajenim, dosadašnjim metodama praktički nemoguće dijagnosticirati. Na temelju ovih spoznaja, patentiran je uređaj koji na usporednim fotografijama cijelog tijela prepoznaje novonastale promjene, koje potom dermatolog metodom dermatoskopije analizira i postavlja dijagnozu.

Upravo zbog toga, kompletna prevencija karcinoma kože mora uključivati rano otkrivanje novih i prepoznavanje mijenjajućih promjena na koži. Uočeno je da kod uspoređivanja kliničkih slika kože pacijenata golim okom često dolazi do previda, odnosno da se male, novonastale promjene često ne uoče, posebice u pacijenata sa velikim brojem madeža. Nerijetko su upravo te promjene melanomi u ranom stadiju.

Zlatni standard za praćenje rizičnih pacijenata predstavlja standardizirana fotodokumentacija cijelog tijela koja na kontrolnim snimkama automatiziranim programom analizira i uspoređuje fotografije s prethodnim. Uz fotodokumentaciju cijelog tijela bitna je i dokumentacija i praćenje dermatoskopskih slika svakog pojedinog madeža. Dermatoskopija omogućava iskusnom dermatologu sigurnu dijagnozu analizirajući strukture madeža na uvećanim fotografijama.

Standardizirana fotodokumentacija cijelog tijela u kombinaciji s digitalnom dermatoskopijom je bez dvojbe najbolja metoda praćenja madeža i ranog otkrivanja karcinoma kože.

ATBM uređaj – novi standard praćenja madeža

Novi, potpuno automatizirani ATBM uređaj njemačke tvrtke FotoFinder predstavlja prvi sustav u svijetu i nužno nameće novi standard praćenja, jer nudi pacijentima posve drukčiji pristup pregleda u odnosu na konvencionalne, dosadašnje dermatoskopske preglede madeža i video dokumentacije. Sustav uz pomoć kompleksnih algoritama omogućuje praćenje kompletne kože i svakog pojedinog madeža na vrlo sofisticirani način tako da prepoznaje pojavu novih i/li mijenjajućih promjena.

Naime, na kontrolnim pregledima visoko rizičnih pacijenata sistem uspoređuje snimke cijelog tijela sa prethodnim i sam zaokružuje nove promjene i/ili promjene koje se mijenjaju.

Prednosti pregleda kože s novim ATBM sustavom:

• Standardizirane fotografije cijelog tijela su brilijantne kvalitete

• Brza dokumentacija kompletne površine kože

• Uređaj posjeduje potpuno automatiziranu kameru koja uz uvijek istu, zadanu distancu omogućuje jednaku kvalitetu fotografija na svim kontrolnim pregledima istog pacijenta

• Pregled tijela ATBM sistemom odmah ukazuje na promjene

• Dermatoskopske slike su izvrsne kvalitete

• Ugrađen analizator madeža koji određuje stupanj malignosti pojedinog madeža i liječniku omogućava “second opinion”.

Novi ATBM sustav ima zadatak uočiti sve nove promjene na koži, koje potom dermatolog detaljno dermatoskopski pregledava i procjenjuje radi li se o melanomu ili ne.

FotoFinder ATBM uređaj predstavlja prvi sustav za automatsko mapiranje madeža koji ukazuje na nove i/li mijenjajuće promjene uz posve novu tehnologiju praćenja visoko rizičnih pacijenata vodećeg svjetskog proizvođača koja uz dermatoskopski educiranog dermatologa omogućava dijagnostiku melanoma u najranijem stadiju.

 

Autorica teksta: Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije,
Poliklinika Manola

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo