Zdravlje

Zdravlje

Najveći mitovi o zdravlju u koje još vjerujete

Mislite da će progutana žvakača guma ostati u želucu sedam godina i da vam nakon brijanja rastu jako tamne dlake? Otkrivamo koji je od ovih zdravstvenih mitova istinit, a koji nije!

Mit: Koristimo samo 10 posto mozga

Istina: Iako postoje razlike u tome kako pojedinac procesuira informacije, one dopiru do skoro svih dijelova mozga cijelo vrijeme, izjavila je dr. Rachel Vreeman za menshealth.com

Mit: Što se češće dlake briju, one će brže rasti

Istina: Ne i ne! “Brijanjem se odstranjuje mrtvi dio dlake, a ne onaj ‘živi’ ispod površine kože” napominje Vreeman, te dodaje kako taj proces nikako ne može utjecati na korijen dlake i ubrzati njezin rast. Ako vam se čini da nakon brijanja rastu tamnije dlake, razlog je vjerojatno u tome što su “stare” dlake bile izložene svjetlosti ili preparatima koje ih posvjetljuju.

Mit: Progutana žvakaća guma ostaje u želucu do 7 godina

Istina: Probavni sustav razgrađuje žvakaču gumu baš kao i svaku drugu progutanu namirnicu. Iako se ona možda neće razgraditi jednako lako, sasvim sigurno će kroz par dana izaći van iz vašeg tijela, a tako je potvrdila i studija časopisa Pediatrics.

Mit: Najviše tjelesne topline gubimo kroz glavu

Istina: Toplinu gubimo kroz bilo koji dio tijela, a ne samo glavu – smatra dr. Vreeman. Tijekom zime je ona ipak najizloženija hladnoći, pa bi se moglo reći da je ovaj mit nije 100 posto netočan.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo