Zdravlje

Zdravlje

Nakon mjesec i pol dana terapije, Marko je manje ovisan o tuđoj pomoći

Specijalna bolnica Arithera i portal ordinacija.hr osigurali terapije za Marka (18) koji boluje od cerebralne paralize.

“Osjećam se stabilnije, mislim da super napredujem, bolje hodam, samo što mi malo nedostaje dom”, iskreno nam je rekao 18-godišnji Marko Mađar iz Vinkovaca koji boluje od cerebralne paralize, a koji već mjesec i pol dana prolazi konvencionalnu i robotsku rehabilitaciju u zajedničkom projektu Specijalne bolnice Arithera i portala ordinacija.hr.

Makov napredak je itekako primjetan, a osim terapijom Marko je oduševljen i osobljem SB Arithera.

Ovdje sam već šest tjedana i svaki dan idem fizioterapiju. Svi robotski aparati na kojima radim su odlični, a osoblje je predivno, anđeoski stvoreno. Osjećam da sam stabilniji i samostalniji! Sada mogu sam zube oprati i presvući se, a prije to nisam mogao, kaže nam Marko.

Veća samostalnost u svakodnevici

Marko je u procesu intenzivne neurorehabilitacije po individualnom, njemu prilagođenom programu, ističu iz Arithere. Osim konvencionalne fizioterapije, provodi i rehabilitaciju na robotskim uređajima za rehabilitaciju hoda, balansa i ravnoteže te uređaja za rehabilitaciju šake i prstiju. Mjerenjem na postojećoj aparaturi uočava se poboljšanje stabilnosti i posture te duža hodna pruga. U daljnjem tijeku rehabilitacije očekuje se bolji obrazac hoda uz veću samostalnost pri obavljanju svih aktivnosti iz svakodnevnog života, optimistični su u Aritheri.

“Na Amadeu, robotskom uređaju za šaku i prste radimo na rehabilitaciji odnosno na pokretljivosti šake, a na aparatu Tymo radimo u smislu boljih pokreta u zdjelici kao preduvjet za bolji i stabilniji hod. Marko prolazi sve aktivnosti iz dnevnog života u smislu što većeg osamostaljivanja s obzirom da su roditelji naveli da mu dosta pomažu vezano za pranje zubi, odijevanje, umivanje, češljanje i slično. Cilj je osamostaliti ga maksimalno da to sve može sam; izuvanje, obuvanje, vezanje, oblačenje, svlačenje, sve što uključuje kombinaciju i grube i fine motorike, da nauči to sve sam. Cilj je da je što samostalniji i neovisniji o tuđoj pomoći. Sad već može staviti sam pastu na četkicu, oprati zube, obući trenirku i svući”, ponosno objašnjava Markova fizioterapeutkinja Danijela Dobrić.

Dobio samopouzdanje

Posebno ponosni na uspjeh svog sina jedinca su Markovi roditelji, mama Đurđica i tata Zdenko koji su zajedno s Markom zbog terapije preselili na tri mjeseca u Zagreb.

Marko pokazuje veći interes za sebe u smislu da se sam odijeva, da se sam skida i tu je postigao napredak na čemu zahvaljujem terapeutima. Nekako bih rekla da je dobio samopouzdanje zahvaljujući ovoj terapiji, to se jako vidi kod njega. Vidim jedno ja to hoću, ja to mogu, ja to želim. Na kraju vjerujem da će to biti izraženije i više nego što smo očekivali. Ja sam doista vjerovala da on to može, kaže mama Đurđica te ističe kako Marko svaki dan jedva čeka da bude sa svojom ekipom terapeuta.

“Divni su, imaju puno razumijevanja, strpljenja, nemam riječi kojima bih opisala koliko smo zadovoljni terapeutima. Poseban napredak vidimo i kada je u pitanju njegova desna ruka. Marko nam stalno govori da desnu ruku osjeća i da se sada puno pomaže s tom rukom, a vjerujem da će na kraju terapije biti još bolje. Mi smo vam i inače zadovoljni i sretni u životu, a vjerujemo da će to zadovoljstvo još porasti. I vjerujem da će te vještine koje je naučio u Aritheri razvijati cijeli svoj život.

Marko (18) boluje od cerebralne paralize, a robotska tehnologija pomoći će mu da kvalitetnije živi

M. P.

Foto: Arithera

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo