Zdravlje

Zdravlje

Nanočestice bogate pčelinjim otrovom mogu uništiti HIV virus!

Rezultati najnovijeg istraživanja Medicinskog fakulteta Washington iz američkog St. Louisa su pokazali kako nanočestice bogate pčelinjim otrovom mogu uništiti virus HIV-a bez oštećivanja susjednih, zdravih stanica.

Otkriće predstavlja važan korak prema razvoju vaginalnog gela koji će pomoći u prevenciji širenja HIV-a, virus koji uzrokuje AIDS.

jPčelinji otrov koristi se u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Novije studije su zabilježile i antitumorski učinak njega i njegove glavne aktivne sastavnice – melitina – na tumorske stanice.

Spomenuti melitin može stvoriti rupe u zaštitnoj omotnici koja okružuje HIV i druge viruse, i značajno ih oštetiti. Tako nanočestice bogate melitinom, uz upotrebu anti-virusne terapije, mogu biti učinkovite u uništavanju tumorskih stanica.

Osim što bi se u budućnosti mogle koristiti za prevenciju HIV-a i to putem vaginalnog gela, znanstvenici se nadaju kako će nanočestice bogate melitinom poslužiti i kao terapija za postojeće HIV infekcije, posebno one otporne na lijekove. Ukoliko bi se ubrizgavale intravenozno, nanočestice bi mogle poslužiti za uklanjanje virusa HIV-a iz krvi.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Antiviral Therapy.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo