Narkolepsija - simptomi koje morate znati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Narkolepsija – simptomi koje morate znati

Narkolepsija pogađa oko 0.02 posto stanovništva većine zemalja, pojavljuje se kod oba spola, s malo većim postotkom kod muškaraca.

Narkolepsija je kronični poremećaj spavanja okarakteriziran pretjeranom pospanošću i iznenadnim napadajima sna u neprimjerenim situacijama. Oboljeli od narkolepsije često imaju isprekidan noćni san i abnormalan ritam spavanja tijekom dana.

Otprilike u 90 posto slučajeva su prvi simptomi pojačana budnost ili pospanost kada može nastupiti katapleksija (u prvoj godini kod 50 posto ljudi, u 3 godine kod njih 85 posto) iznenadna mišićna slabost koja je izazvana snažnim osjećajima, ili nastaje spontano bez emocionalnog okidača.  

Naravno, svi pacijenti ne iskuse iste simptome, neki ih doživljavaju svakodnevno a neki samo ponekad.

Simptomi se mogu razvijati polagano, kroz niz godina, ili u par tjedana. Narkolepsija je često dugotrajno, kronično stanje i kao se neki simptomi mogu pogoršati kako osoba stari.

Mogući simptomi narkolepsije

Ako primijetite neke od simptoma svakako se posavjetujte sa liječnikom kako bi utvrdio što ih uzrokuje. Ovo su neki od simptoma;

Pretjerana pospanost tijekom dana: U većini slučajeva je ovo prvi simptom narkolepsije koji može imati negativan utjecaj na svakodnevni život. Umor tijekom dana može utjecati na posao koji je skoro nemoguće obavljati kao inače, a često se osobe koje pate od ovog stanja proglašava lijenima ili bezobraznima.

“Napad” sna: Situacija je to u kojoj osoba utone u san bez ikakvog upozorenja te se može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Koliko će trajati san se razlikuje kod svake osobe, a može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Ako se narkolepsija ne kontrolira, osoba može imati napad i više puta kroz dan.

Katapleksija: Većina osoba sa narkolepsijom će nažalost iskusiti i katapleksiju – trenutnu slabost u mišićima ili potpuni gubitak kontrole nad njima. Tipični simptomi su:

  • opuštena vilica
  • glava je klonula prema dolje 
  • nemogućnost kontrole nad nogama
  • nerazgovjetan govor
  • dupla slika

Paraliza sna: Paraliza sna se često događa u trenucima kada je vaše tijelo između sna i jave i u tim trenucima osoba nije u stanju pomaknuti se ili govoriti. Iako ona neće negativno utjecati na zdravlje, nemogućnost pokreta će osobu sigurno preplašiti.

Od ostalih simptoma možemo navesti halucinacije, jake glavobolje i depresiju. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo