Ne paničarite! Zbog ovih 9 razloga vam srce ubrzano kuca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ne paničarite! Zbog ovih 9 razloga vam srce ubrzano kuca

Shutterstock 1068924416

Zašto srce tako ubrzano radi?

Ako u obzir uzmemo težak posao koji srce obavlja – održavajući vas na životu pumpajući krv, zrak i nutrijente do organa – vjerojatno ne razmišljate često koliko napor ulaže svake sekunde u danu.

Da budemo precizni, tu je od 60 do 100 otkucaja u minuti, a ako ih je više od toga onda se to stanje naziva tahikardija. Može prerasti u ozbiljan problem ali je rijetko simptom infarkta.

Evo zašto vam srce može ubrzano kucati;

1. Stres

Kada stres napada, otpušta se hormon stresa kortizol koji će utjecati na brže kucanje srca i porast krvnog tlaka, što rezultira ubrzanim pulsom, pojašnjava kardiolog iz Floride, Adam Splaver. U pitanju je normalna reakcija na stres, a na vama je da isprobate vježbe opuštanja poput meditacije kako bi se riješili stresa.

Stručnjak za sprečavanje opadanja kose razbija najčešće mitove i otkriva što napraviti

2. Previše stimulansa

To mogu biti kava, alkohol, nikotin i lijekovi za ADHD, koji također mogu uzrokovati povišen krvni tlak i tahikardiju. Ako su to okidači u vašem slučaju, pratite plan zdrave prehrane i ograničite unos kofeina. Prema smjernicama maksimalan unos kofeina za odrasle osobe ne smije prelaziti 400 miligrama u danu.

3. Dehidracija

Kada ste dehidrirani, ono što je poznato kao efektivni volumen krvi, se smanjuje te utječe na snižavanje krvnog tlaka, a u nekim ga slučajevima može i sniziti. Kako bi se oporavili do dehidracije, prestanite raditi što god radite i pronađite hladno mjesto, poput klimatiziranje prostorije ili hlada. Noge držite u povišenom položaju i pijete puno vode iduća 24 sata.

4. Anksioznost

Anksiozni poremećaji su najčešća mentalna bolest u svijetu, a samo u Americi pogađa oko 40 milijuna ljudi. Anksioznost također otpušta kortizol, ubrzava otkucaje srca i povisuje krvni tlak. Možete se umiriti tako da se fokusirate na disanje. Ruku stavite na trbuh i fokusirajte se na uzdah i izdah te brojite – “jedan” za udisaj, “dva” za izdisaj. Obratiti pažnju na svoje disanje i micanje trbuha znači povratak u sadašnji trenutak. Vježbu izvodite 10 sekundi, ako je potrebno ponovite. 

Kada je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila od koronavirusa? Evo što kaže struka

5. Manjak sna

Ovo je uobičajeni uzrok ubrzanog rada srca. Manjak sna se poigrava s hormonima i tako može uzrokovati porast tlaka i tahikardiju. Američki savez za san preporučuje 7 do 9 sati sna kako bi se organizam potpuno oporavio. Popodnevno spavanje smanjuje pospanost koja raste tijekom dana te uzrokuje nesanicu u večernjim satima. Također, savjetuje se i izbjegavanje kofeina, a dnevnu dozu energije predlažu, potražite u šetnji. Naime, pokazalo se da će 20 minuta provedenih u prirodi rezultirati mentalnim i fizičkim porastom energije.

6. Bol

Prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, akutna bol također potiče otpuštanje hormona stresa, a već smo nabrojali sve njegove negativne utjecaje. Bilo da je bol uzrokovana prijelomima, ranama ili nekim drugim zdravstvenim stanjem, ako se liječi, otkucaji srca će se vratiti u normalu.

7. Trudnoća

Tijekom trudnoće, srce žene ima i dodatne zadatke zbog potreba fetusa. Prema riječima stručnjaka, do kraja trudnoće maternica prima petinu zaliha krvi majke, a količina krvi koje srce u danu pumpa se povisuje za 30 do 50 posto. Dakle u trudnoći je normalno imati oko 90 otkucaja u minuti, ali ako ste zabrinuti, svakako se konzultirajte s liječnikom.

8. Problemi sa štitnjačom

Štitna žlijezda proizvodi puno hormona koji kontroliraju glavne organe. Manjak hormona može usporiti otkucaje srca, dok previše hormona ubrzava rad srca. Provjerite ako imate ostale simptome bolesti štitnjače i obratite se liječniku.

18 simptoma koji ukazuju da nešto s vašim očima nije u redu i da je vrijeme za posjet liječniku

9. Prehlada ili temperatura

Ako imate simptome prehlade, poput temperature ili kihanja, moguće je da će vam srce ubrzano raditi. Razlog je nešto naporniji rad organizma koji se bori protiv virusa. Čim prehlada završi, vaš će problem nestati.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo