Zdravlje

Zdravlje

Ne postoje dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19

Shutterstock

Posljednjih dana putem određenih internetskih stranica i društvenih mreža dijele se navodi o mogućoj povezanosti ibuprofena i ostalih nesteroidnih protuupalnih lijekova s težim oblikom kliničke slike u oboljelih osoba inficiranih virusom COVID-19.

Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata je s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj bolesti.

Trenutačno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19. EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju. Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s COVID-19, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove. U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće vrijeme.

Temeljem svega navedenog, trenutačno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen prekinu svoje liječenje.

Hrvatska liječnica iz Londona: Britanci planiraju testirati sve medicinsko osoblje

Izvor: Hrvatska ljekarnička komora

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo