Zdravlje

Zdravlje

Nedostaje vam energije? Rješenje nude multivitaminski pripravci!

Na prirodan način potaknite organizam na stvaranje energije – uz samo jednu tabletu multivitamina na dan!

Stiglo je proljeće, a vi patite zbog manjka energije? Namirnice koje konzumirate imaju sve manje hranjivih sastojaka, životni tempo se samo ubrzava, ne spavate dovoljno i smetaju vam stalne promjene vremena? 

Kako vratiti izgubljenu energiju?

Kada ponestaje „energije“ koja nas pokreće, razumljivo je da smo u prvoj fazi umorni, bezvoljni i apatični. Ako i dalje ništa ne poduzimamo, sljedeći je korak pad imuniteta i moguća pojava bolesti.

U takvim je periodima potrebno težiti raznovrsnoj prehrani, kvalitetnim sezonskim namirnicama te kvalitetnom i redovitom snu. Uz to se preporučuju i dodaci prehrani u obliku multivitaminskih pripravaka i to onih s produljenim oslobađanjem kako biste održali imunosni sustav na visokoj razini.

Vitamini i minerali koji vraćaju energiju

U multivitaminskim pripravcima nalaze se svi vitamini i minerali koji imaju važne funkcije u organizmu te su sastavni dio metaboličkih reakcija koje potiču stvaranje odnosno oslobađanje energije. Dok minerali smanjuju umor i iscrpljenost, vitamini doprinose normalnom metabolizmu, stvaranju energije te normalnoj funkciji imunosnog sustava.

VITAMIN B12 utječe na poboljšanje raspoloženja. Naime, studije su dokazale snažan balansirajući učinak. Upravo taj vitamin povećava energiju, skraćuje vrijeme spavanja te poboljšava kvalitetu sna i budnosti tijekom dana.

VITAMIN B1 (tiamin) važan je za stvaranje energije, za transport živčanih impulsa, a o njemu ovisi i mišićno tkivo. 

VITAMIN B3 (niacin) opskrbljuje stanice energijom, važan je za metabolizam alkohola te služi za održavanje funkcije epitela i živčanog tkiva.

CINK sudjeluje u brojnim tjelesnim procesima, a nedostatak može uzrokovati promjene na koži i umor.

MAGNEZIJ je važan za pretvaranje hrane u energiju. Dodatak magnezija može pomoći u liječenju nesanice, mišićnih grčeva, PMS-a i sl. 

MANGAN djeluje i kao antioksidans te pomaže pri stvaranju energije iz hrane. 

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo