Nemojte jesti hranu iz konzerve ako vidite ovu jednu promjenu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nemojte jesti hranu iz konzerve ako vidite ovu jednu promjenu

Shutterstock

Hrana u konzervi uvijek dobro dođe kada nemamo puno vremena za pripremanje obroka, a može sadržavati i važne nutrijente i vitamine.

Rok trajanja konzerve nije jedino na što trebate obratiti pažnju prije korištenja…

Ne jedite ako je konzerva bila smrznuta

Ako ste slučajno konzervu ostavili u automobilu ili na balkonu tijekom zime, možda je došlo do smrzavanja sadržaja a to može značiti da nije sigurno za jelo i da može biti opasna za zdravlje. Kada se konzervirana hrana smrzne, može doći do pucanja ambalaže. Ako to primijetite odmah konzervu bacite u smeće, savjetuje Američka agencija za sigurnost hrane (USDA).

U nekim situacijama smrznutu konzervu možete spasiti

„Ako konzerva nije „napuhnuta“ i puknuta, možete ju odmrznuti i koristiti“, stoji na stranicama USDA. Ovim trikom se možete poslužiti čak i ako ne malo napuhnuta i ako ste sigurni da je uzrok tome hladnoća. Prije otvaranja ostavite konzervu da se otapa u hladnjaku“, navodi USDA.

Znate li koje su najgore namirnice kojima možete hraniti svoje dijete? Izbjegavajte

Ako je niste odmrzavali u hladnjaku, bacite konzervu

Ako ste zamrznutu konzervu ostavili u kuhinji nekoliko dana, a niste je otapali u hladnjaku, onda je bacite jer na sobnoj temperaturi se jako brzo u njoj mogu razviti bakterije, gljivice i plijesan. No čak i ako ste pratili sve savjete vezane za odmrzavanje, ne morate ju niti jesti niti sačuvati. „Ako proizvod ne izgleda dobro ili ne miriše dobri, bacite ga, nikako nemojte isprobavati. Ako pak izgleda i miriše dobro, dobro sadržaj prokuhajte i odmah pojedite“, savjetuju stručnjaci.

Smrtonosne bakterije mogu rasti u konzervi

Bakterija koja se naziva  Clostridium botulinum može se množiti unutar konzerve, a ona uzrokuje Botulizam – rijetko, po život opasno otrovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi spomenuta bakterija. Prvi su simptomi obično suha usta, dvoslike, spuštene vjeđe. U nekih ljudi su prvi simptomi mučnina, povraćanje, grčevi u želucu i proljev.  

“Ovaj toksin ne možete vidjeti niti osjetiti, ali ako se uzme u samo maloj dozi može biti i smrtonosan. Prije nego otvorite konzervu, pregledajte je li došlo do promjena, ima li hrana poznatu teksturu. Ako vam se ne sviđa ono što vidite, smjesta bacite konzervu”, “ upozorava Centar za prevenciju bolesti.

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo