Zdravlje

Zdravlje

Znate li koje su najgore namirnice kojima možete hraniti svoje dijete? Izbjegavajte

Shutterstock

Neke namirnice mogu imati negativan utjecaj na razvoj djeteta.

Može biti teško donositi prave odluke kada su u pitanju hrana i dijete, posebno ako ne znate kako pojedine namirnice mogu utjecati na razvoj djetetova mozga. Ako razmišljamo o fazama razvoja djeteta, fizičkog i mentalnog, i tome koliki utjecaj može hrana na njega imati, jasno je koliko je važno što djetetu dajemo u tanjuru.

Prema studiji objavljenoj prošle godine u magazinu The Lancet: Child & Adolescent Health, najgora hrana za vaše dijete je sigurno ona poznata pod nazivom „junk food“, a odnosi se na brzu hranu, hranu koja ne nudi nutrijente i nije zdrava. Tri istraživanja koja dolaze iz Londona i Ontarija, a koja su se bavila pregledom 100 postojećih studija, donose podatke za ovo izvješće. Studije su pratile kako loša prehrana može utjecati na mozak djeteta i adolescenata.

Je li uobičajen izljev bijesa (tantrum) vašeg djeteta ustvari simptom ADHD-a?

Što kažu istraživanja o hrani i razvoju djetetova mozga?

Istraživanje je potvrdilo ono što već znamo a to je da djeca i mladi jedu previše kalorične i brze hrane, što će negativno utjecati na njihov razvoj. Odnosi se to najviše na činjenicu da se njihov mozak još razvija i to na dijelu koji je zaslužan za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa. Jedna od posljedica može biti i kasnija nemogućnost da ono donosi pametne odluke vezane za prehranu, što naravno u konačnici može dovesti do nezdrave prehrane i pretilosti. No jedna je neovisna studija pokazala kako konzumacija ovakvih namirnica koja se nastavlja i u odrasloj dobi može utjecati i na veće šanse da se razvije depresija. Druga je pak studija, provedena na sveučilištu Georgia pokazalo kako dodani šećeri u djetinjstvu mogu dovesti do loše memorije u budućnosti. No kako ej studija provedena nad miševima, potrebno je pričekati nove informacije.

Zdrava hrana za razvoj mozga djeteta

Uz sve informacije, vjerojatno se pitate kako uvesti potrebne promjene u prehranu djeteta kako bismo osigurali nesmetan razvoj mozga? Prema pregledu studija iz 2017. godine zdrava prehrane koja će štititi mozak djeteta uključuje nutrijente poput proteina, zdravih masnoća, ne rafiniranih ugljikohidrata, željeza, vitamina A, C, D i B. Dodaju se na listu i zeleno povrće, grčki jogurt, masna riba, i jaja.

Ako ste roditelj, ove česte fraze ne govorite djetetu! Vjerujte, i vas su nekad živcirale

Kako biti primjer djetetu kada je hrana u pitanju

Svakom roditelju koji ima dijete, a posebno onima čija djeca imaju povećanu tjelesnu težinu, dipl. psih. Kristina Bačkonja savjetuje sljedeće:

  • Mi odrasli smo model našoj djeci. Ako se sami hranimo nezdravo i slobodno vrijeme provodimo pred tv-om, kako onda možemo očekivati da naše dijete usvoji drugačije navike? Ako jedemo za stolom, bez tv-a i mobitela i usmjereni smo na hranu, takvu naviku hranjenja stječe i naše dijete.
  • Imate li vi otpor prema zdravoj ili smatrate da zdrava hrana nije fina? Ako imate, dijete će ga sigurno osjetiti ma koliko se god vi trudili prikriti ga. Pripremajte ono što i sami volite, istražujte recepte jer sigurno postoji način kako pripremiti povrće i/ili voće a da ne bude dosadno i bezukusno.
  • Osvijestite uvjerenja koja imate o hrani a koja ne podržavaju vitkost. Primjerice „Nepristojno je ostaviti hranu na tanjuru“. Tko kaže da je nepristojno? Čemu učimo dijete ako ga potičemo da jede kada je sito? Naučite dijete da sluša svoj organizam i da jede kada je zaista gladno.
  • U našoj kulturi hrana ima veliku ulogu: sva velika događanja u životu (svadbe, krstitke, rođendani…) povezani su s hranom. Pokažite djetetu svojim primjerom i recite mu da je ok ako nije gladan i ako se ne želi „pretrpavati“. To nije nepristojno, normalno je da jedemo normalno. Možete dati primjer djetetu kroz punjenje spremnika za gorivo – možemo li u spremnik uliti više goriva od njegovog kapaciteta? Što će se dogoditi ako ulijemo previše? Što ako konstantno ulijevo previše? Ili ako ulijevamo loše gorivo? Ista stvar je i s hranom.
  • Sigurno ste se nekada nakon napornog dana nagradili hranom. Sigurno ste nekada tugu liječili čokoladom. No treba biti svjestan što time poručujemo djetetu. Ako dijete nagrađujemo (ili kažnjavamo) hranom, onda poruka koju šaljemo vodi ka pretilosti. Ako je brokula kazna a čokolada nagrada, kakav će stav vaše dijete imati prema povrću?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo