Psiha

Psiha

Ako ste roditelj, ove česte fraze ne govorite djetetu! Vjerujte, i vas su nekad živcirale

Shutterstock

Posebno se to odnosi na situacije kada ne možete zadržati miran ton

„Ako roditelj djetetu kaže da nešto s njim nije u redu, dijete će to upiti i zapamtiti. Sami će se pitati što s njima nije u redu i neće biti sposobni naći odgovor“, pojašnjava terapeut Karly McBride. Možda toga niste svjesni, ali šteta koja se može počinit će ostati u njima cijeli život, a ponekad je potrebno jako puno vremena da to prebole, čak i uz pomoć stručnjaka.

“Nikada se nećeš promijeniti”

Uvijek i nikada su riječi koje biste trebali preskakati jer to njima zvuči kao da nema popravka. Odrasli ljudi vole govoriti takve i slične riječi, ali takve izjave dijete stavljaju u poziciju stalne negativnosti  i misle kako su uvijek isti i nisu u mogućnosti da se promjene. Ako djetetu kažete „nikada“, dajete mu do znanja da je normalno da se nikada ne mijenja.

“Praksom do savršenstva”

Ne želite dijete obeshrabriti da hrabro uvijek pokušava, ali ako koristite gore navedenu izjavu ono će se osjećati pod velikim pritiskom. „Šaljete mu poruku da ako učini grešku jednostavno se nije dovoljno trudio. Osobno srećem djecu koja se često pitaju što s njima nije u redu jer iako puno truda ulažu u nešto, i dalje nisu postigli najbolje rezultate“, napominje dr. Joel Fish, autor knjiga o roditeljstvu.

“Preosjetljiv si”

“Govoriti djetetu da je preosjetljivo je nekako postalo uobičajeno ponašanje kod roditelja koji nisu previše uključeni jer automatski odgovornost prebacuju na dijete i njegov karakter. Malo dijete nema samopouzdanje kako bi razmislio nego će vaše riječi shvatiti vrlo ozbiljno i prihvatiti da nešto krivo rade. Vjerovat će da je osjetljivost mana i da radi nje ne donosi dobre odluke“, dodaje Peg Streep, autor knjiga o roditeljstvu. Smatra da ovako nešto može dijete oštetiti, a sasvim sigurno će misliti da ono što misli i osjeća roditelju nije važno.

Je li uobičajen izljev bijesa (tantrum) vašeg djeteta ustvari simptom ADHD-a?

“Za tebe bih napravio sve”

“Prije svega to nije istina, a i radi se o rečenici koja može uzrokovati veliku štetu a može značiti samo kako roditelj svoj život živi kroz dijete. Dijete isto tako ostaje bez mjesta gdje izraziti svoju ljutnju i patnju. Ako misle koliko su roditelji nesebični da će za njega sve napraviti, teško prihvaćaju činjenicu da na njih mogu biti ljuti. Pomisle tada da je problem u njima“, dodaje dr. Brad Reedy, terapeut.

“Jako me ljutiš”

Prvi i osnovni zadatak roditelja je da ostane smiren vez obzira na to što se događa. Osim činjenice da često kažemo stvari zbog kojih kasnije žalimo, ako ostanemo mirni tako djetetu dajemo do znanja kako se ponašati u stresnim situacijama. Ovo je posebno važno za roditelje čija se djeca lako uzrujaju.

“Ne jedi to jer ćeš se udebljati”

Ne komentirajte njihov izgled jer čete tako samo narušiti njihovo samopouzdanje, ono što biste trebali raditi jest djetetu objasniti koje su namirnice zdrave i što čine organizmu. Izbjegavajte gore napisanu frazu.

“Prestani plakati odmah”

Važno je dozvoliti djetetu da plače i svoje frustracije i emociji otkriva vama. Oni moraju znati da ste vi OK bilo da se oni osjećaju sretno, tužno ili frustrirano. Uz to, odrasloj osobi nikada ne bismo rekli da prestane plakati, pa zašto to govoriti djetetu?

Prijetnje djeci odraz su lošeg roditeljstva, a jednu stvar nikada nemojte raditi!

“Živiš pod mojim krovom zato pratiš moja pravila”

“Ako djetetu prijetiti da ćete ga izbaciti iz kuće je loša ideja na nekoliko razina. Tako ćete dijete preplašiti, uzburkati mu emocije ili se može dogoditi da vam se dijete složi s odlukom i lijepo vas pozdravi. Kada to govore, roditelji se ustvari odriču svoje dužnosti. A po mom iskustvu ta izjava je često samo prazna prijetnja i roditelj ju ne misli provesti do kraja – pa zašto onda nešto tako uopće govoriti?“, zaključuje Reedy.

“Tako sam ja odgajan i ispao sam dobro”

To što ste od odgoja vaših roditelja dobili smjernice kako odgajati svoje dijete ne znači da ste odgojeni ispravno. Roditelj je dužan prepoznati potrebe svog djeteta i prema njima odgajati, a ne koristiti samo tehnike koje poznaje.

“Rekao sam ti”

Hvalite se time da ste dijete upozorili ali ono je ipak pogriješilo nikako neće djetetu pomoći. Ono mora naučiti iz svojih grešaka baš kao što smo i mi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo