Zdravlje

Zdravlje

Neplodnost, napadi panike, migrene… Neka stanja mogu biti posljedica bolesti štitnjače

Shutterstock

Hormoni štitnjače su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima.

Osim što bolesti štitnjače otežavaju svakodnevnicu, ponekad može utjecati i na razvoj drugih problema.

1. Neplodnost

Kada žena poželi ostati u drugom stanju, rijetko kojoj padne na pamet da pregleda hormone štitnjače, a moguće da će isto propustiti i liječnik. Hormoni štitnjače direktno utječu na sluznicu maternice, uzrokujući probleme ili čak i pobačaj, bilo da se radi o sniženoj ili povišenoj razni hormona.

2. Gubitak libida

Često se kod pacijenta s hipotireozom javlja i gubitak seksualne želje. Kod pacijenta s povišenom razinom hormona štitnjače može se javiti isti problem ali oni znaju i doživjeti epizode s povećanom željom zbog ubrzanog rada metabolizma. Kod hipotireoze metabolizam je usporen, što znači da su i reproduktivni organi isto. I muškarci i žene mogu primijetiti pad testosterona i estrogena.

Snižava tlak, čisti crijeva… Situacije u kojima bi vas magnezij mogao spasiti

3. Depresija

Nedovoljne razine hormona T4 i T3 su često razlog za loše raspoloženje. Veliku je studiju provela jedna tvrtka, te promatrajući 4000 ljudi, zaključila kako će 66 posto pacijenta malo ili nikako reagirati na antidepresive ili imati posljedice. Zaključilo se također kako su lijekovi za T3 hormon djelovali bolje, čak i kad lijekovi za smirenje ili psihoterapija nisu.

4. Pretilost

Ako ste čuli da usporen rad štitnjače ne može utjecati na debljanje, informacija nije točna. Bez obzira na to koliko je danas programa za mršavljenje dostupno, mnoge osobe koje imaju problema s viškom kilograma ih ne uspijeva izgubiti. U velikoj je većini slučajeva u pitanju određeni poremećaj metabolizma, a jedna od njih je i usporen rad štitnjače. Prema znanstvenicama hormon štitnjače regulira metabolizam, utječe na apetiti i regulira tjelesnu težinu.

5. Anksioznost i napadi panike

Probudite se odlične volje, puni energije, ali anksiozni. Za kratko vrijeme energija nestaje i osjećate se usporeno kao da ste puž, muči vas zatvor, ispada vam kosa i gubite kilogram pa slijedi depresija. Prvobitni simptomi ne prolaze, napada vas panika, znojite se i tresete… Dok ćete prvo pomislit da se radi o mentalnom problemu, moguće se radi o Hashimoto sindromu.

Hashimotov tireoiditis pripada skupini autoimunih bolesti, najčešći je uzročnik snižene funkcije štitnjače (hipotireoidizam). Bolesnik se može žaliti na ubrzan rad srca, znojenje, masnu kožu, tremor,  gubitak tjelesne težine. Ovi simptomi mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Nakon pojave inicijalni simptoma javljaju se simptomi hipotireoidizma.

Prepoznajte simptome koji ukazuju na manjak joda u organizmu

6. Sindrom karpalnog tunela

Simptomi uključuju žarenje i/ili trnce u prstima, nekad čak i obamrlost, a smetnje osjetno otežavaju finu motoriku ruku.  Pacijenti koji imaju problema sa štitnjačom često se žale na ovaj sindrom, ali ne shvaćaju da je bolnost ovog živca i bolest štitnjače jako povezana jer kod ljudi kojima štitnjača ne radi dobro može doći do zadržavanja tekućine u konektivnom tkivu.

7. Bolesti srca

Muči vas visok kolesterol ili povišen tlak? Moguće je da je odgovorna štitnjača.  Naime razina hormona štitnjače ima direktan utjecaj na srce, uzrokujući usporen ili ubrzan rad srca, što može vodit ido razvoja drugih bolesti. Zbog spomenutih simptoma će vas liječnik poslati kardiologu, ali možda bi bilo dobro porazgovarati sa stručnjakom za zdravlje štitnjače.

A. A.

Foto: Shutterstrock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo