Zdravlje

Zdravlje

Neuroblastom – tumor koji napada najmlađe

Neuroblastom je četvrti najčešći rak dječje dobi – iza leukemije, limfoma i tumora mozga. Nastaje iz veoma mladih živčanih stanica koje se iz još neobjašnjivih razloga počinju nenormalno razvijati.

  Nadbubrežna žlijezdaNeuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo.

  Prehrana bogata vitaminima štiti mozak od starenja!
  Neuroblastomi se javljaju isključivo u dječjoj dobi. Kod 25 posto oboljelih simptomi se javljaju u prvoj godini života, a kod ostalih  75 posto slučajeva pri kraju pete godine.

  Ako se rak rano dijagnosticira, operacija pruža dobre šanse za ozdravljenje. No, jednom kad se tumor proširi, čak ni radioterapija niti kemoterapija ne daju puno nade u ozdravljenje.

  Koji su simptomi neuroblastoma?

  Neki simptomi i znakovi neuroblastoma, poput povišene temperature i slabokrvnosti,  su nespecifični, dok su drugi vezani za mjesta primarne lokalizacije tumora ili postojanje udaljenih metastaza. Oni se manifestiraju bolom u trbuhu, proljevom, smetnjama disanja, bolovima u kostima zdjelice, i otežanim hodom. Drugi simptomi neuroblastoma uključuju asimetričnu protruziju očnih bulbusa i različite neurološke ispade, primjerice paraplegiju.

  Putovanja pozitivno utječu na naš mozak, evo zašto!

  DijetePonekad i rentgensko snimanje učinjeno iz drugih razloga, može otkriti naslage kalcija u tumoru.

  Kako se postavlja dijagnoza neuroblastoma?

  Dijagnosticiranje neuroblastoma uključuje niz specijaliziranih testova. Ovisno o mjestu tumora, potrebni su pregledi krvi, biopsija koštane srži (zbog mogućeg metastaziranja tumora),  ultrazvučni pregledi, scintigrafija i CT.
   
  Većina oboljelih od ovog tumora preko urina izbacuju specifične supstance, pa je za dijagnozu nužna i pretraga urina. Sigurna dijagnoza postavlja se biopsijom tkiva pri čemu se dobiva patohistološka dijagnoza bolesti.

  Kako se neuroblastom liječi?

  U liječenje neuroblastoma se koriste kirurški zahvati, kemoterapija i zračenje. Također, ovisno o rasprostanjenosti bolesti u vrijeme postavljanja dijagnoze, neuroblastome dijelimo na četiri stadija.

  Ako je tumor lokaliziran (stadij I i II) može se ukloniti operacijom. Kod daljnjeg širenja neuroblastoma (stadij III i IV), dodatno se koristi kemoterapija. Time se može spriječiti širenje lokaliziranog oboljenja na druge organe u tijelu.

  OperacijaDjeca mlađa od 12 mjeseci, kao i sva djeca kod kojih tumor nije metastazirao, imaju bolje šanse za izliječenje. Ako se radi o metastaziranom neuroblastomu, šanse za preživljavanje (petogodišnjeg dijeteta) iznose od 10 do 20 posto. Kada je u pitanju lokalizirani tumor, koji se nije proširio na druge dijelove tijela), šanse za izliječenje iznose 90 posto. Nažalost, većini pacijenata dijagnoza se postavi kada je tumor već u uznapredovalom stadiju. 

  D. Šorgić

   

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo