Zdravlje

Zdravlje

Neurokirurg otkrio koje su mu najzahtjevnije operacije kralježnice i koliko traju

Prof. mr. sc. Matjaž Voršič, dr.med., specijalist neurokirurg, jedan je od vodećih spinalnih kirurga u Sloveniji i u regiji.

Spinalnu kirurgiju radi u više kirurških centara u Sloveniji ali najviše u Univerzitetnom Kliničkom Centru u Mariboru, gdje i poučava na Medicinskom fakultetu. Priznati je član više međunarodnih spinalnih društava i redovito organizira poznate međunarodne spinalne kongrese. Od 2019. godine član je liječničkog tima Specijalne bolnice Arithera. Radi sve vrste kirurških zahvata na kralježnici, a najviše liječi degenerativne bolesti slabinske i cervikalne kralježnice, te tumorsku patologiju, klasično i na minimalno invazivni način. Njegova specijalnost su zahvati na cervikalnoj kralježnici inovativnom hibridnom tehnikom koja se primjenjuje kod težih patologija. Godišnje odradi više od 100 operacija cervikalne kralježnice od artroplastike, fuzije do hibridnih zahvata i više od 500 operacija slabinske kralježnice.

Mirovati ili se kretati? Uspravno se držati ili kupiti novi stolac? Ovo je 10 najčešćih mitova o bolovima u kralježnici

Kao neurokirurg, koja stanja na kralježnici liječite i koje tehnike koristite?

Svi zahvati na kralježnici su usko specijalizirani, pa se briše granica između specijalnosti (ortoped, traumatolog, neurokirurg) i stvara se nova specijalizacija – spinalna specijalizacija. U budućnosti to će biti kirurzi koji će se baviti isključivo kirurškim liječenjem kralježnice, no za sada se neurokirurzi bave svim aspektima liječenja kralježnice, a posebno kirurgijom gdje su živčane strukture jako sužene i potrebna je velika preciznost kod samog operativnog zahvata. Najčešće operiram vratnu kralježnicu, stenozu i diskus hernije u lumbalnoj kralježnici, svu tumorsku patologiju, te primjenjujem liječenje minimalno invazivnim zahvatima na lumbalnoj kralježnici. Tijekom operacije neurokirurzi koriste mikroskop ili povećalo, pa su svi ti zahvati vrlo precizni. 

Ponekad je krajnje rješenje za bolove u kralježnici kirurgija kralježnice. Kolika je složenost tih operacija i koliko traje oporavak od operacije kralježnice?

U posljednje vrijeme nastojimo sve operacije na kralježnici izvoditi na minimalno invazivan način, uz mala oštećenja tkiva, što dovodi do brze regeneracije, a time i do brze pune funkcionalnosti pacijenta. Operacije kralježnice pokrivaju čitav niz različitih zahvata – od manjih, kraćih do složenih, gdje je potrebna multidisciplinarna suradnja. Operacijski tim čine neurokirurg i ortoped ili traumatolog te iskusan tim anesteziologa, koji uz pomoć medicinskih asistenata uspješno izvode zahvat. Nakon manjih operacija pacijent u prosjeku može otići kući sljedeći dan, a nakon složenijih operacija dva do tri dana nakon operacije. Nakon operacije nužna je brza i učinkovita fizioterapija koja je u SB Arithera organizirana na visokoj profesionalnoj razini, i to je ključ dugoročnog uspjeha operacije kralježnice.

U kirurgiji vratnog dijela kralježnice koristite hibridne tehnike. O kakvim se tehnikama radi?

Hibridne tehnike se uglavnom koriste kod teških degenerativnih promjena na nekoliko razina vratne kralježnice. Na primjer, u slučaju ozljede nekoliko razina vratne kralježnice, potrebno je izvršiti operaciju s fiksacijom i fuzijom na nekoliko razina, a posljedica toga je slaba pokretljivost vrata. Kako bi to izbjegli, kod bolesnika s višerazinskim degenerativnim defektima vratne kralježnice, u SB Arithera koristimo hibridne tehnike koje uključuju kombinacije prednje cervikalne diskektomije sa fuzijom i artroplastikom (umjetni disk) cervikalnog intervertebralnog diska. Primjena hibridnih tehnika u degenerativnim bolestima vrata omogućuje sličan klinički ishod i funkcionalni oporavak u usporedbi s ostalim operativnim tehnikama, bolje kliničke rezultate, veće očuvanje pokretljivosti vratne kralježnice i smanjen rizik od degeneracije susjednih intervertebralnih diskova. Uz pomoć biomehaničkih studija ustanovljeno je da je na razini na kojoj je izvedena artrodeza smanjena pokretljivost vratne kralježnice, a na razini artroplastike povećana. Sveukupno je, dakle, pokretljivost vratne kralježnice korištenjem hibridnih tehnika fiziološki slična kao u zdravoj kralježnici. Operacija je jednostavna, ali mora biti izvedena precizno. Prije svega, potrebno je otpustiti komprimirane živčane strukture, a zatim izvršiti fuziju ili umetnuti umjetni disk.

Radite i operacije na slabinskom dijelu kralježnice. Recite nam nešto o njima?

Radim operaciju lumbalne kralježnice skoro 20 godina. Radim sve vrste operacija – od jednostavnih minimalno invazivnih dekompresija živaca, do složenih stabilizacija i korekcija kralježnice. U Sloveniji sam prije više godina uveo nekoliko novih metoda liječenja, od dinamičkih fiksacija do minimalno invazivnih stabilizacija lumbalne kralježnice. Moj moto je oduvijek bio što više poboljšati stanje bolesnika uz što manje invazivnu intervenciju na kralježnici. Odnedavno mi je specijalnost minimalno invazivni zahvat teške kompresije u lumbalnoj kralježnici, gdje pristup samo sa jedne strane opušta živce s lijeve i s desne strane kroz rez na koži od samo 5 cm.

Pacijenti Vam se obraćaju kada su u pitanju najsloženije dijagnoze na kralježnici. Možete li nam izdvojiti najzahtjevnije operacije koje ste imali u svojoj karijeri?

Najzahtjevnije operacije kralježnice su svakako one kod kojih se susrećemo s tumorskom patologijom. Potrebno je ukloniti cijele zahvaćene kralješke, opustiti živce te popraviti i ojačati ostatak kralježnice. Postoje različiti pristupi pomoći pacijentima. Posebno su zahtjevne operacije tumora kralježnice, gdje je potrebno ukloniti tumor uz što manje oštećenja bolesnika uz pomoć neuromonitoringa koji se koristi za kontrolu stanja živčanog sustava tijekom operacije. Riječ je o operacijama koje zahtijevaju multidisciplinaran pristup, dobru pripremu i postoperativnu njegu i traju nekoliko sati. Moja najduža operacija kralježnice trajala je 15 sati.

Osim u Sloveniji, radite i u zagrebačkoj Specijalnoj bolnici Arithera. Jeste li zadovoljni s uvjetima rada u Hrvatskoj i kako Vas prihvaćaju hrvatski pacijenti?

Bio sam jako sretan kada sam dobio priliku raditi u SB Arithera koja djeluje na području Zagreba i Dubrovnika. Riječ je o najsuvremenijoj bolnici koja je dobro opremljena, ima vrhunski liječnički tim i nudi mogućnost izvođenja i najzahtjevnijih operacija kralježnice. Uz to u Aritheri primjenjuju vrhunsku fizioterapiju s visokoobrazovanim kadrom što je jako bitno za krajnji ishod operacija kralježnice. Uvjeti rada u Hrvatskoj na visokoj su razini i usporedivi su s onima u zapadnoj Europi. Hrvatski pacijenti su me dobro i lijepo primili, stvarno uživam raditi u Hrvatskoj i i ovdje osjećam da sam dobrodošao.

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo