Zdravlje

Zdravlje

Neurologinja objašnjava zašto probati liječenje akupunkturom, ali i za koga to nikako nije

Liječenje akupunkturom podrazumijeva holistički pristup te samim time može ponekad biti učinkovitije od raznih drugih metoda liječenja.

Akupunktura podrazumijeva umetanje vrlo tankih iglica kroz kožu, na strateške točke na  tijelu. Ključna je komponenta tradicionalne kineske medicine i kao takva, akupunktura se najčešće koristi za liječenje boli.

Danas se sve više koristi za cjelokupno očuvanje zdravlja te rješavanje stresa.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava akupunkturu kao tehniku ​​za uravnoteženje protoka energije ili životne snage – poznatu kao chi ili qi – za koju se vjeruje da teče putovima (meridijanima) u našem tijelu. Umetanjem igala u određene točke duž ovih meridijana, akupunkturi uravnotežuju protok energije.

Onkologinja savjetuje: Kako bi se trebali hraniti oboljeli od raka i 7 namirnica koje moraju izbjegavati

Akupunktura se uglavnom koristi za ublažavanje nelagode povezanih s različitim bolestima i stanjima, uključujućii: glavobolje, uključujući tenzijsku glavobolju i migrensku glavobolju, vrtoglavice, šum u uhu, zubobolju, križobolju, bol u vratu, druge koštano-mišićne tegobe, menstrualne tegobe i grčeve, respiratorne poremećaje poput alergijskog rinitisa, ublažavanje boli kod poroda, regulacija tjelesne težine, određene tegobe povezane s trudnoćom (npr. mučnina), mučnina i povraćanje izazvani kemoterapijom, itd…

Tijek liječenja

Tijekom liječenja akupunkturom, akupunkter ubacuje vrlo tanke iglice u točno određena mjesta na tijelu. Umetanje igala može uzrokovati malu nelagodu. Svaka osoba koja izvodi akupunkturu ima jedinstven stil, često miješajući aspekte istočnog i zapadnog pristupa medicini. Kako bi odredio vrstu akupunkturnog tretmana koji će vam najviše pomoći, vaš liječnik će vas pitati o vašim simptomima, ponašanju i načinu života te ispitati: bolne dijelove vašeg tijela, oblik, naslage i boju jezik, boju lica, jačinu, ritam i kvalitetu pulsa… Početna procjena i postupak trajati oko jedan sat, a kasnije posjete obično traju oko pola sata. Kasnije posjete određuju se prema zajedničkom planu liječenja određenih tegoba, od jedan ili dva tretmana tjedno do svakodnevnih posjeta. Broj tretmana ovisi o stanju koji se liječi.

Aurikuloakupunktura uključuje postavljanje akupunkturnih igala u određene točke na uho. Ove točke odgovaraju određenim organima, emocijama ili osjetilnim osjećajima. Aurikuloakupunktura jedan je od najčešće korištenih mikrosistema u istočnoj medicini. Mikrosistemi koriste jedan aspekt tijela – na primjer, uši, ruke ili noge – za liječenje stanja koja su prisutna bilo gdje u tijelu. Aurikuloakupunktura može koristiti kao primarni način liječenja ili u kombinaciji s drugim tretmanima kao što su akupunktura, herbalna medicina, itd. Primjeri drugih mikrosustava uključuju refleksologiju i korejsku akupunkturu ruku.

Liječnička obitelj Morović i Turčin: Od igre sa stetoskopom do uspješne neurologinje

Kako izgleda tretman akupunkture?

Akupunkturne točke nalaze se na svim dijelovima tijela. Ponekad su odgovarajućee točke daleko od područja boli. Liječnik će vam reći mjesto planiranog liječenja i da li je potrebno ukloniti bilo koji dio odjeće. Tretman se izvodi ležeći i uključuje:

Umetanje igala. Akupunkturne igle ubadaju se u različite dubine na strateškim točkama na tijelu. Iako su igle vrlo tanke, umetanje može uzrokovati malu nelagodu. Najčešće se koristi između 5 i 20 igala u jednom tretmanu.

Manipulacija iglom. Vaš akupunktur može lagano pomicati ili okretati igle nakon postavljanja ili primjenjivati ​​toplinu ili blage električne impulse na igle.

Vađenje igala. U većini slučajeva iglice ostaju na mjestu 10 do 20 minuta. Za to vrijeme vi mirno ležite i opustite se. Obično nema neugodnosti prilikom uklanjanja igala.

Nakon postupka. Neki se osjećaju opušteno, a drugi se osjećaju energizirano nakon akupunkturnog tretmana. Nažalost, ne postižu svi odgovor na akupunkturu. Ukoliko ne počne dolaziti do poboljšanja nakon određenog vremena, može biti da akupunktura nije prikladna metoda liječenja za vas.

Akupunkturom protiv glavobolje

Tradicionalna kineska medicina smatra da je glava usko povezana s ostalim dijelovima tijela te da su svi organi odgovorni za njegu. Štoviše, TCM drži da je mozak more moždine, koje je dobiveno iz esencije bubrega i koje se hrani hranjivim tvarima iz hrane. Glava se povezuje s unutarnjim organima kroz meridijane i kolaterale; također ima otvore za izravno komuniciranje s vanjskim. Kad vanjski ili unutarnji faktori ometaju protok meridijana, ometaju opskrbu hranjivim tvarima u glavi i blokiraju otvore glave, dolazi do pojave glavobolje. S obzirom da postoje mnogi okidači i uzroci glavobolje, učestalost i ozbiljnost značajno se razlikuju kod pojedinaca. Dijagnoza i liječenje glavobolje ponekad može biti izazov. Liječnici se oslanjaju na određene detalje glavobolje kako bi analizirali patološke promjene unutar tijela; informacije im pomažu da pronađu osnovne obrasce disharmonije i daju smjernice za liječenje. Liječenje akupunkturom podrazumijeva holistički pristup te samim time može u određenim situacijama biti učinkovitije od raznih drugih metoda liječenja. 

Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo