Zdravlje

Zdravlje

Nikad više sa strahom stomatologu

Dr. Tamara Žaja Miličić savjetuje kako se možete riješiti straha odlaska stomatologu

Znate  li  da  više od 75% pacijenata stomatoloških ordinacija osjeća strah ili  nelagodu  zbog  odlaska  stomatologu? A  jeste li svjesni da oko 10% sveukupne populacije pati od  ozbiljne  tjeskobe na samu pomisao odlaska stomatologu? Fobija koja izaziva tjeskobu i iracionalan strah može dovesti i do napadaja panike, no iako je sam pacijent itekako svjestan straha i što dovodi do njega, ne zna kako si pomoći.

Odlazak stomatologu  nekim ljudima izaziva ogroman problem, stoga se velik broj  ljudi  odlučuje svoje stomatologe – ne posjećivati.

Komplikacije koje se  mogu  razviti  iz jednog običnog karijesa mogu dovesti čak i do srčanih oboljenja, no čak i kada su pacijenti svjesni postojanja takvih drastičnih posljedica, ljudi s fobijama od sjedanja na najstrašniju stolicu trpe bol do granica izdržljivosti pa čak ni tada se ne odlučuju na odlazak stomatologu, ističe dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić, jedna od vodećih specijalistica stomatološke protetike i estetske stomatologije.

Osim zdravstvenog faktora neliječenja karijesa, odgađanje redovitog posjeta stomatologu (barem dva puta godišnje) i nebriga o usnoj šupljini ostavljaju velik trag i na našem samopouzdanju, što uvelike utječe na kvalitetu života kojeg  vodimo. 

Možemo  slobodno  zaključiti  da  je strah od stomatologa i stomatološke   stolice  puno  kompleksniji  problem  od  samog  neliječenja karijesa  i takvim pacijentima se mora moći pomoći radi što bolje kvalitete života, dodaje dr. Žaja Miličić.

Strah od posjete stomatologu često je uvjetovan situacijama iz djetinjstva i prošlosti  –  kada su nam se stomatolozi zamjerili kao djeci, jer smo odrasli uz roditelja koji se panično bojao odlaska stomatologu ili čak jer su nas roditelji plašili stomatolozima kao odgojnom mjerom. No, kao i sa svim strahovima i ovaj uzrokuje više boli nego sama procedura. Pacijenti koji se boje odlaska stomatologu, četiri su puta skloniji iskusiti bol, nego pacijenti koji se ne boje.

A  što ako vam kažemo da od sad pa na dalje, više nema mjesta strahu? Danas
postoji rješenje i to u obliku svjesne sedacije uz pomoć dušićnog oksidula, poznatijeg  pod  nazivom rajski plin.  Dušićni oksidul bezbojni je plin slatkastog mirisa  koji  se pacijentima daje u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos (nema uboda igle!) te uklanja strah i nelagodu, opušta, umanjuje  podražaj na povraćanje, smanjuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu  od zahvata te također smanjuje emocionalni stres, percepciju boli i tjeskobu. Pacijent  je  relaksiran, nesvjesan vremena i samog zahvata, ali
budan  i može komunicirati s liječnikom. Rajski plin se moze upotrijebiti i kod djece i kod  odraslih, kao i kod profesionalnih sportaša, jer se ne metabolizira  u organizmu već se samo izdiše. Tako da nakon zahvata možete slobodno  sjesti  u  auto  bez  bojazni  da ćete biti omamljeni ili umorni. Također ga  možemo aplicirati za bilo koji stomatološki zahvat, bez obzira na  njegovo vrijeme trajanja ili kompleksnost. Zamislite da je sjedanje u stomatološku stolicu vaših 15 minuta mira i opuštanja dok vaš stomatolog
brine o estetici i zdravlju vaše usne šupljine.

Foto: Maja Kljaić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo