Zdravlje

Zdravlje

Niste sigurni želite li se cijepiti protiv bolesti COVID-19 ili se jednostavno bojite? Onda ovo morate znati

Shutterstock

Svi imaju pravo postavljati pitanja vezana za cjepivo protiv COVID-19 bolesti.

Stručnjaci ipak smatraju kako bi otpor prema cjepivu mogao populaciju dovesti u još veći rizik, teže oblike bolesti i puno više zaraženih.

Kako biste znali što reći obitelji i prijateljima ako imaju dvojbe oko toga treba li se cijepiti ili ne, dva stručnjaka dr. William Schaffner, profesor na odjelu za infekcije sveučilišta Vanderbilt i dr. Ruth Karron, stručnjak za cjepiva, dali su odgovore za CNN.

Ako kažu: „Ne znam što je u cjepivu“

Možete reći da je pitanje logično jer popis sastojaka u cjepivu sadrži nazive koje bi mogli shvatiti samo kemičari. Glavni sastojci odobrenih cjepiva su mRNA, skraćeno za glasničku molekulu ribonukleinske kiseline, koja djeluje poput genetskog softvera koje stanicama govori kako napasti protein (Peplomer) protein, strukturu koju virus koristi kako bi napao stanice.

Masni lipidi: Kako je mRNA vrlo osjetljiva, omotana je masnim lipidima kako bi ju štitili

Soli i šećeri: Soli u cjepivu služe kako bi balansirali kiselost u tijelu, a šećer služi kako bi nanočestice cjepiva ostale u izvornom obliku.

Ako kažu: „Cjepivo je prebrzo napravljeno i ne može mu se vjerovati“

Možete reći: Istina je da su napravljeni puno brže nego slični lijekovi, ali sva su klinička istraživanja potvrdila njegovu djelotvornost. Djelom su napravljena tako brzo jer je situacija zahtijevala hitno rješenje, obzirom je pandemija ubila oko 2 milijuna ljudi diljem svijeta. Kako se ne bi čekali rezultati kliničkih testiranja, kompanije su razvile simultano lijekove kako bi bili spremni za proizvodnju kada se ta testiranja dovrše. Sada već znamo da su cjepiva Pfizer i Moderna učinkovita u oko 95 posto slučajeva.

Jednu stvar morate znati prije nego primite drugu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19

Tehnologija koje se koristi za ova cjepiva je razvijena puno prije nego je virus počeo cirkulirati među ljudima, pa se stručnjaci slažu da se tehnologiji treba vjerovati. Istraživanja su uključivala desetke tisuća sudionika, a njihove reakcije su bile pomno praćene mjesecima prije nego je cjepivo odobreno.

Ako kažu: „Cjepivo mi može dati COVID-19“

Možete reći: To nije istina jer ne sadrži virus. Virus nikada ne ulazi u tijelo kroz cijepljenje, stanice nauče kako stvoriti dio virusa, ali on se tako ne može razvijati niti širiti. Možete iskusiti simptome koji su jaki ali kratko traju. Slični su simptomima bolesti, ali bi trebali i nestati kroz par dana. Tu je naravno i bol na mjestu uboda, ali i ona je prolazna.

Ako kažu: „Cjepivo može promijeniti moj DNA“

Možete reći: Ova cjepiva ne utječu na DNA. mRNA nikada ne ulazi u stanicu, dio u kojem je DNA, on svoj posao obavlja u citoplazmi, tekućini koja se nalazi u stanici. Ne zadržava se u tijelu, rastapa se jednom kad pošalje signal stanicama.

Ako primijetite ovih 6 simptoma, a cijepili ste se protiv COVID-19, odmah tražite hitnu liječničku pomoć

Ako kažu: „Cjepivo može uzrokovati autizam ili urođene mane“

Možete reći: To nije istina. Nekoliko je studija pokazalo kako cjepivo ne uzrokuje autizam ili neke od mana kod djeteta. Kako je navedeno, cjepivo ne uzrokuje promjene na DNA.

Ako se bojite cijepiti jer ste u drugom stanju, valja znati da je Američko sveučilište za ginekologiju i opstetriciju cjepivo preporučilo trudnicama i dojiljama. Stručnjaci smatraju da se pametno cijepiti jer se trudnice smatraju ugroženom skupinom kada je u pitanju teži oblik bolesti.

Stručnjaci iz HZJZ-a na stranicama su objavili ovo upozorenje „Iskustvo s primjenom trenutno dostupnih  cjepiva (Pfizer-BioNTech,  Moderna i AstraZeneca) u trudnica je ograničeno. Ispitivanja na životinjama ne upućuju na izravan ili neizravan štetan učinak na trudnoću, razvoj zametka i fetusa, porođaj ili postnatalni razvoj (razvoj poslije rođenja). Zbog ograničenih i nedostatnih saznanja o učincima cjepiva na trudnice, primjenu cjepiva tijekom trudnoće treba razmotriti samo kad su moguće koristi veće od bilo kojih potencijalnih rizika za majku i fetus. Nije poznato izlučuje li se cjepivo u majčino mlijeko.“

Ako kažu: „Nuspojave cjepiva mogu biti jake“

Možete reći: Nisu velike šanse da će se to dogoditi, vjerojatnije je da ćete imati lokalnu reakciju, poput crvenila i boli u ruci ili slabo povišenu temperaturu. Nuspojave cjepiva mogu biti malo jače nakon druge doze, pa je pametno i to planirati. Možda ćete morati uzeti slobodan dan na poslu u slučaju da osjetite jak umor.  Simptomi su jači kod mladih ljudi. No stručnjaci napominju kako se radi o maloj cijeni za toliku zaštitu.

Ako kažu: „Mogla bi uslijediti alergijska reakcija na cjepivo“

Možete reći: Moguće je ali vrlo rijetko. Oko 11 slučajeva na milijun je nakon cjepiva imalo alergijsku reakciju. Osobe koje imaju problema s jakim reakcijama bi trebale prije cjepiva razgovarati sa svojim liječnikom, no čak i te osobe su primile cjepivo i nisu imale reakciju.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo