Nosna polipoza - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nosna polipoza

Prvi simptom ove bolesti je začepljenost nosa, a kasnije može nastati i oslabljena osjetljivost na mirise. Ona se pak može razviti do najjačeg stupnja kada bolesnik ima potpuni gubitak osjeta mirisa.

Naziv nosna polipoza ili nazalna polipoza označava prisutnost dobroćudnih peteljkastih izraslina (polipa) koji se javljaju na sluznici nosa i paranazalnih šupljina (sinusa). Upravo zbog mogućnosti lokalizacije polipa u sinusima, bolest se u literaturi spominje i pod nazivima sinonazalna ili rinosinusna polipoza.

Pri specijalističkom pregledu nosni polipi su vidljivi kao mesnate, bjelkaste, na mjestima i prozirne tvorevine, tj. izbočenja nosne sluznice. Iako je bolest poznata već preko 5000 godina, niti do današnjih dana nije poznat točan uzrok i mehanizam njenog nastanka.

Poznato je da do četiri posto stanovništva boluje od nosne polipoze. Bolest je često povezana sa astmom i drugim kroničnim bolestima dišnog sustava, te je zbog toga opravdano nosnu polipozu smatrati jednom od lokaliziranih manifestacija kroničnih upalnih bolesti dišnog sustava.

Koji su simptomi bolesti ?

Prvi simptom bolesti je začepljenost nosa, koja može biti jednostrana ili obostrana. Kasnije može nastati i oslabljena osjetljivost na mirise koja se može razviti i do najjačeg stupnja kada bolesnik ima potpuni gubitak osjeta mirisa.

Rast i smještaj polipa mogu dovesti do djelomičnog ili potpunog zatvaranja ušća sinusa, što uzrokuje zadržavanja sekreta i pojačan rast bakterija.

To je uzrok nastanka akutnih ili kroničnih upala, praćenih glavoboljama koje su obično lokalizirane u području čela, lica i oko očiju.

Kako se bolest može dijagnosticirati ?

Specijalistički pregledom otorinolaringologa utvrđuje se postojanje polipa, mjesto i ishodišta polipa, dok RTG snimka sinusa ima samo orijentacijsku vrijednost i danas se ne koristi pri odluci za operativni zahvat.

Nasuprot tome, CT snimke su vrlo korisne u donošenju odluke o kirurškom liječenju nosne polipoze. Patohistološke pretrage polipa potrebno je raditi samo u slučajevima kada nosna polipoza nema tipičan izgled i kada je smještena jednostrano.

Što želimo postići liječenjem nosne polipoze ?

  • Omogućiti disanje na nos
  • omogućiti ventilaciju i otok sekreta iz paranazalnih šupljina (sinusa)
  • vratiti bolesniku osjet mirisa
  • smanjiti veličinu polipa ili u cijelosti otkloniti prisutnost polipa sa sluznice nosa i paranazalnih šupljina
  • spriječiti vraćanje bolesti

Koji načini liječenja postoje ?

Konzervativno (neoperativno) liječenje je usmjereno na lokalnu ili sustavnu primjenu lijekova iz skupine steroida. Danas se smatra da ovaj način liječenja ima prednost u usporedbi s kirurškim liječenjem.

Kirurško liječenje (funkcionalna endoskopska sinusna kirurgija) je drugi oblik liječenja koji je u praksi zamijenio radikalnu kliničku kirurgiju.

Kombinirano liječenje koje podrazumijeva primjenu steroida prije kirurškog zahvata kao i nakon zahvata u svrhu smanjenja vraćanja bolesti, prema današnjoj kliničkoj praksi, dovodi do najboljih rezultata kod većine bolesnika.

 

Autor članka: Janko Korpar, dr. med., Ordinacija opće medicine Dr. Korpar, Zlatar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo