Zdravlje

Zdravlje

Nova nada za liječenje Alzheimerove bolesti?

Jednostavni pregled očiju mogao bi vam na više načina promijeniti život. Naime, osim što biste mogli svoj vid dovesti u red, mogli biste i rano saznati kako bolujete od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su ustanovili moguću genetsku vezu između mrene i Alzheimerove bolesti za koju se nadaju da će otvoriti vrata novim načinima liječenja ove bolesti mozga.

Sve je više studija prema kojima su ova dva stanja povezana, a istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu su ustanovili kako je moguće da senilnost započinje van mozga te da je povezana s cijelim tijelom.

Analizirali su podatke osoba koje su se javile na pregled očiju, a deset godina poslije su uzeli njihove skenove mozga magnetnom rezonancom. Ustanovili su značajnu vezu između mrene i znakova degeneracije mozga koja je povezana s Alzheimerovom bolesti, a ujedno i lošije rezultate na kognitivnim testovima.

“Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja, veza između mrene i Alzheimerove bolesti podupire ideju sistematskog fokusa za procese koji vode Alzheimerovoj bolesti, a ne one ograničene na mozak“, objasnila je dr. Lindsay Farrer, voditeljica studije. Dodala je kako bi ovo otkriće moglo dovesti do novih dijagnostičkih tehnika, ali i liječenja za senilnost.

Katarakta ili mrena je zamućenje očne leće. Najčešće nastaje kao posljedica
starenja, no također može nastati kao posljedica šećerne bolesti, traume,
uzimanja određenih lijekova (kortikosteroidi), zračenja (rendgenskog,
ultraljubičastog) ili može biti nasljedna (kongenitalna katarakta). Smetnje koje uzrokuje katarakta su oslabljen vid, vid kao kroz maglu te
otežano gledanje na suncu zbog raspršivanja (disperzije) zraka svjetlosti. Sve o mreni možete saznati u kolumni dr.sc. Nadežde Bilić: Dijagnostika i načini liječenja sive mrene (1.dio)

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo