Zdravlje

Zdravlje

Nove cijene PCR testova u HZJZ-u: Znate li koliko ćete platiti serološki test za dokaz antitijela?

Od dana 16. lipnja 2021., odlukom Upravnog vijeća, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

Nove cijene se odnose isključivo na testiranje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

  • Test na SARS-Cov-2 RT-PCR – jedinična cijena 390,00 kn
  • Serološki test za dokaz antitijela – jedinična cijena 200,00 kn
  • Brzi antigenski test na COVID-19 –  jedinična cijena 150,00 kn

Navedene cijene ne primjenjuju se pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika.

Što se tiče cijepljenja, podsjetimo, u petak 4. lipnja broj osoba koje su primile najmanje jednu dozu cjepiva dosegao je 1.329.754, čime je cijepljeno 33% ukupnog stanovništva, odnosno 40% odraslog stanovništva. Od 1.329.754 cijepljenih osoba, za njih 569.149 cijepljenje je završeno što čini 14% ukupnog odnosno 17% odraslog stanovništva.

Cilj nam je do kraja lipnja procijepiti 50 posto odraslog stanovništva i tako sigurnije ući u predstojeću turističku sezonu. Iako je cijepljeno 40 posto odraslog stanovništva i epidemiološke prilike su nešto povoljnije, bitno je napomenuti kako epidemija još traje i ne smijemo se opuštati. Unatoč toplom vremenu, virus se i dalje širi. Ovom prigodom pozivamo sve građane da se prijave za cijepljenje i ne odgađaju prijavu. Omogućeno je dovoljno cjepiva za sve i cijepljenje je jedini način da suzbijemo prijenos zaraze i tako zaštitimo najugroženije, izjavila je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (38,3% ukupnog stanovništva, odnosno 46,5% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (18,7% ukupnog, odnosno 22,4% odraslog stanovništva).

Više informacija pročitajte ovdje.

Treba li se vaše dijete cijepiti? Stručnjaci odgovaraju na 7 važnih pitanja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo