Zdravlje

Zdravlje

Novi val COVID-a je pred vratima, a u pitanju je najgora verzija omikrona

Shutterstock

Ako ste mislili i vi da o COVID-u više nećete čitati svaki dan, čini se da je to daleko od istine.

Podvarijanta omikrona, BA.5 je varijanta virusa koja se pojavila i čini se da je upravo u New Yorku došlo do porasta broja zaraženih upravo tom varijantom i stručnjaci se pripremaju za mogući šesti val pandemije. Novi val COVID-a čini se da je započeo u New Yorku, a predvodi ga nova i najjača podvarijanta omikrona koja je zabilježena do danas, a to je otkrio njihov najpoznatiji epidemiolog. BA.5 podvarijanata, koja se prvo zabilježila u Južnoj Africi pa potom u Portugalu se smatra, barem tako tvrde neki stručnjaci, najgorom varijantom omikrona do danas jer se čini da prethodno stečeni imunitet njoj nije prepreka, a i puno se lakše prenosi.

Možete li dobiti vitamin D ako vas sunce grije samo kroz prozor? Odgovor će vas iznenaditi

Dr. Jay Varma, epidemiolog iz New Yorka, navodi da se infekcija čvrsto drži na visokoj razini u gradu, umjesto da se primjećuje sve manje zaraženih. “Govorili smo o puno manjem broju slučajeva ali to više nije slučaj. Čini se, prema prijavljenim novim slučajevima, da je prijenos virusa brz i kod osoba mlađih od 20 godina. Čini se da je ovo početak novog pandemijskog vala”, objavio je na Tweeteru. 

Hoće li doći do velikog porasta novooboljelih?

U protekla dva mjeseca se činilo da brojke ne rastu, ali sada su se stvari promijenile. Testiranja provedena ukazaju kako je upravo BA.5 varijanta odgovorna za oko 17 posto slučaja zaraze, ali kako su to podaci stari oko dva tjedna, CDC kaže da se danas radi o 37 posto slučajeva. 

Iskustvo ostalih zemalja znači da će doći do velikog porasta, za sada u NY, a to uključuje i one koji su bili zaraženi omikron varijantom. Varma dodaje kako se još ne zna što bi taj novi val uz BA.5 značio kada je u pitanju hospitalizacija ili broj smrtnih slučajeva, koji su do sad bili u padu. Pitanje koje se samo nameće; hoće li booster doza cjepiva djelovati protiv ove podvrste omikrona kako je to činila kada je u pitanju bila BA.1 podvarijanta. Odgovor na to pitanje znanstvenici još ne znaju. 

Imate više od 50 godina i muško ste? Provjerite prijeti li vam neka od 4 srčane bolesti

Prema jučerašnjim podatcima HZJZ-a u gradu Zagrebu je novooboljelo 277 osoba, a broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih je 252.988, što je 19 osoba više, nego jučer. U bolnici od ove bolesti nije preminula niti jedna osoba. Tijekom jučerašnjeg dana u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 185 PCR testiranja na SARS-Cov-2, a 115 je nalaza bilo pozitivno.

Četiri su osobe izložene tijekom različitih okupljanja (izleti, koncerti…). U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba novooboljela su dva korisnika. 28. lipnja 2022. godine na cijepnim mjestima Grada Zagreba cijepljene su tri osobe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo