O čemu ovisi boja našeg tena?

lice, osmijeh, sreca

Svi želimo imati sjajnu, svježu kožu lica. Narodna nam mudrost govori kako su ružičasti obrazi znak dobrog zdravlja. Postoje li znanstveni dokazi koji podupiru ono što nam bake govore desetljećima?

Kada se razbolimo ili se loše osijećamo, naša put promijeni boju. Lice nam je blijedo ili je žute nijanse. Stručnjaci tvrde kako je boja kože povezana s krvotokom, tj. točnije, s količinom kisika u krvi. Krv puna kisika je svijetlo crvene boje, dok je krv s manjkom kisika plavičasto crvene boje. Škotski znanstvenici su pokušali utvrditi koliko boja puti varira u odnosu na količinu kisika u krvi.

Koža, krv i zdravlje su povezani

zdravi tenIspitanicima su dane digitalne slike mladih osoba. Trebali su promijeniti boju njihovih lica kako bi ona izgledala zdravije. Svi su ispitanici dodali više boje koja se veže za krv punu kisikom kako bi poboljšali ten na slikama.

“Naša koža sadrži mnogo sićušnih krvnih žila koje prenose krv punu kisika do stanica kože, koje tako dišu. Osobe koje su u dobroj fizičkoj formi ili imaju više razine spolnih hormona također imaju više ovakvih krvnih žila i lakše se zacrvene nego osobe koje nisu zdrave, koje su u lošoj formi ili su pušači”, kazao je čelnik istraživanja Ian Stephen.

Svijetlo crvena krv puna kisika dat će koži “zdraviju” crvenu boju nego krv koja nema dovoljno kisika. Zato nam se zadihane osobe ne čine privlačnima – ne odaju dojam dobre fizičke kondicije. Učinite nešto za sebe: prestanite pušiti, bavite se tjelovježbom i pazite na svoje srce. Ne samo da ćete biti zdraviji, nego i privlačniji!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!