Zdravlje

Zdravlje

Obilježavanje tjedna sestrinstva

U tijeku je tjedan sestrinstva koji je započeo 5. svibnja (Međunarodnim danom primalja) u Hrvatskoj medicinske sestre i tehničari obilježavaju svoj dan brojnim aktivnostima kako bi upoznali javnost o aktivnostima koje su u službi bolesnika

Među brojnim ustanovama ističe se KBC- Sestre milosrdnice u Zagrebu. Prema riječima Cecilije Rotim, mag. med. techn., sestrinstvo u KBC Sestre milosrdnice ima bogatu tradiciju, velike uspjehe u sadašnjosti i svijetlu budućnosti.

Sestrinstvo kroz povijest

Kroz povijest sestre redovnice svoje su djelovanje zasnivale na priučenoj njezi bolesnika i milosrđu, danas zamjenjuje 1400 školovanih medicinskih sestara, od medicinskih sestara s temeljnim sestrinskim obrazovanjem, do velikog broja sestara prvostupnica, diplomiranih medicinskih sestara i magistara sestrinstva. Brojni izazovi koje nameće budućnost obvezuju medicinske sestre na stalne napore da izgrađuju svoju profesiju i budu i dalje ponos sustava zdravstva Republike Hrvatske, ističe Cecilije Rotim, mag. med. Techn.

Zajedništvo sestrinske profesije

Sestre –tehničari rijetka su profesija koja se u današnje vrijeme mogu pohvaliti zajedništvom na razini profesionalnog rada. KBC-u Sestre milosrdnice,već drugu godinu za redom organizira „Tjedan sestrinstva i primaljstva „ koji je započeo 5.svibnja i završava 12. svibnja (Međunarodni dan medicinskih sestra), nizom aktivnosti kojima se želi promovirati sestrinska profesija, razmjenom znanja i iskustva, istaknula je Rotim, mag. med. Techn. Razmjena iskustva i znanja nemoguća je bez suradnje svih Glavnih sestra Klinika i Zavoda unutar KBC-a. Sestre zadužene za organizaciju ovako velike manifestacije „osluškivale su i osluškuju“ potrebe i prioritete u edukaciju medicinskih sestra/tehničara. Sve što organiziramo u području sestrinske profesije, u skladu je s našim prilikama i mogućnostima. Želja sviju nas je pojačati –umrežiti sestrinsku profesiju u Republici Hrvatskoj i aktivnostima koje provodi KB – Sestre milosrdnice biti Centar izvrsnost ne samo na prostorima Hrvatske već puno dalje.

Naravno da bi to uspjeli u daljnjim nastojanjima potrebna je timska suradnja liječnika i ostalih djelatnika u zdravstvu, puno entuzijazma i ljubav prema sestrinskoj profesiji istaknula je Cecilije Rotim, mag. med. Techn.

Foto: Shutterstock

Dubravka Šimunović 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo