Zdravlje

Zdravlje

Održan 15. Terry Fox Run na Jarunu uz podršku 5500 sudionika

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se jučer po 15. put na zagrebačkom jezeru Jarun, u organizaciji agencije MPG i Veleposlanstva Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val.

Poznatu međunarodnu akciju, Terry Fox Run, koja je u proteklih 14 godina okupila više od 70.000 sudionika u Hrvatskoj, ove godine je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5.500 građana.

Znak za početak trke dao je ministar zdravlja Republike Hrvatske Siniša Varga, a po simboličnoj cijeni majice su prodavale i poznate osobe, između ostalih i svjetski prvaci te osvajači olimpijske medalje, veslači braća Martin i Valent Sinković te Ivana Brkljačić i drugi. Okupljene su na Jarunu pozdravili i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, Louise Larocque, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta te Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka.

“Zadivljena sam činjenicom da, čak i nakon 15 godina, Zagrepčani sudjeluju u ovoj tradicionalnoj trci u toliko velikom broju i na taj način pomažu u podizanju svijesti o borbi protiv raka. Terry Fox je vjerovao da će njegov Maraton nade pomoći u pronalasku lijeka za rak. Redovitim godišnjim održavanjem, trka Terry Fox Run je pomogla da se u medicini napravi značajan korak naprijed u liječenju raka koji je uzeo njegov mladi život. To nam svima treba biti ohrabrenje da nastavimo njegovu borbu i pomognemo oboljelima od raka. Od srca zahvaljujem svima vama koji svake godine sudjelujete u ovoj humanitarnoj inicijativi u Zagrebu“, rekla je Louise Larocque, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.700.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Ove godine je, u znak podrške, svoj doprinos dala i poliklinika Synlab u suradnji s Visodentom i dr. dent. med Nikolom Petričevićem.

Poliklinika Synlab sudjelovala u humanitarnoj utrci

Poliklinika Synlab Hrvatska prvi je privatni vrhunski medicinsko-biokemijski i mikrobiološki laboratorij u Hrvatskoj, osnovan 1995. godine. Ovaj centar vrhunske medicinsko-biokemijske dijagnostike u Hrvatskoj pruža više od 4000 različitih laboratorijskih pretraga iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunokemije i mikrobiologije.

Uz osnovnu laboratorijsku djelatnost Synlab Hrvatska je kreator i partner u raznim aktivnostima koje jačaju kvalitetu usluge u zdravstvu, te se povezuje u partnerstvo sa mnogim institucijama na svim razinama zdravstvene zaštite s naglaskom na projekte usmjerene samom pacijentu. Primjer je i ova suradnja s dr. Nikolom Petričevićem i Visodentom gdje osim stručnih projekata, istu s ponosom proširuju na humanitarne projekte, te ostale koji stvaraju dodatnu vrijednost za društvo i okolinu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo