Zdravlje

Zdravlje

Okus metala u ustima: provjerite uzroke i simptome

Okus metala u ustima jedan je od tipova poremećaja okusa koji se medicinski nazivaju disgeuzija. Saznajte koji su uzroci, koji simptomi i kako si možete pomoći.

Ovaj neugodan okus u ustima može se razviti odjednom ili, pak, postepeno kroz određeni vremenski interval. Osim toga, uzroci nisu kod svakoga isti. Najčešći uzroci ove pojave svakako su:

 • lijekovi – najčešće su u pitanju antibiotici, lijekovi za reguliranje krvnoga tlaka ili lijekovi za osteoporozu; kod svih navedenih kao nuspojava može se javiti spomenuti disgeuzija.
 • kemoterapija i radijacija – okus metala uslijed ovih terapija naziva se i “kemo-usta”. Stručnjaci vjeruju kako uzimanje vitamina D ili cinka može ublažiti ovu pojavu.
 • problemi sa sinusima – vaš osjet okusa usko je vezan s osjetom njuha. Stoga, ako vam je poremećen osjet njuha, to se vrlo lako može prenijeti i na osjet okusa. Problemi sa sinusima mogu biti uzrokovani pojavama kao što su alergije, prehlada ili razne infekcije.

Upala sinusa: zašto nastaje, simptomi i najbolji načini liječenja?

 • trudnoća – trudnoća je stanje velikih i čestih hormonalnih promjena stoga ne čudi da nekoga upravo diseguzija zbog toga može pogoditi
 • intelorencija na određenu hranu – ako osjetite čudan okus dok jedete neku namirnicu, to vam može biti znak za uzbunu i svakako biste trebali posjetiti svoga liječnika
 • oralno zdravlje – nedovoljna briga o oralnoj higijeni može, zbog povećanoga broja bakterija i mikroba u ustima, uzrokovati neugodan metalni okus u ustima

Kada se treba javiti liječniku?

Okus metala u ustima, posebice ako je privremen, uglavnom se vrlo lako rješava, najčešće prođe sam od sebe. Međutim, ako vam to stanje potraje, trebali biste se javiti liječniku, i to otorinolaringologu. Javite se liječniku na vrijeme kako se ne biste doveli do situacije da izgubite osjetilo okusa koje nam inače služi kako bismo se štitili od, između ostaloga, i pokvarene hrane. Osim toga, gubitak osjetila okusa može dovesti do velikih promjena u kilaži pa čak i do depresije, a u iznimnim slučajevima može ukazivati na Parkinsonovu ili Alzheimerovu bolest.

Može li se ovo stanje prevenirati?

Nažalost, jako je malo onoga što možete učiniti kako biste prevenirali metalni okus u ustima. Ako je glavni krivac za ovo stanje problem sa sinusima, onda se trebati pobrinuti za rješavanje problema sa sinusima. Ako su, pak, uzrok razni medikamenti, trebali biste se posavjetovati s liječnikom o alternativnim opcijama. Međutim, evo nekoliko savjeta kako si možete pomoći, ako je riječ i privremenom stanju:

 • žvačite žvakače gume
 • četkajte zube nakon jela
 • eksperimentirajte s različitom hranom i začinima
 • koristite nematalni pribor za jelo
 • pijte dovoljno vode
 • izbjegavajte cigarete

Pušenje smanjuje osjet okusa!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo