Zdravlje

Zdravlje

Olimpijac Matija Kvasina savjetuje kako zdravo i sigurno biciklirati

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Vožnja biciklom smatra se jednim od najzdravijih načina tjelovježbe, no je li vaš bicikl usklađen s potrebama vašeg tijela, vodite li računa o zaštiti od ozljeda?

Pitanje znate li doista voziti bicikl nije smiješno, jer podrazumijeva znanje o tome kako pravilno biciklirati u prometu i u grupi biciklista, kako uživati u pedaliranju na cesti ili u prirodi…

Kaciga glavu čuva

“Biciklizam je u usporedbi s mnogim drugim sportovima prilično ‘nježan’ za mišiće i cijeli lokomotorni sustav, ali može biti vrlo opasan zbog padova. Obvezna je zaštitna kaciga jer udarac u glavu prilikom pada može biti koban. Teške ozljede događaju se i pri manjim brzinama, osobito ako ste zbog neprilagođenog bicikla i nedostatka kondicije skloniji padovima i slabije reagirate na nenadane situacije poput izlijetanja automobila ili pješaka, ili rupe na cesti”, ističe Matija Kvasina, hrvatski biciklistički reprezentativac na XXXI. Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, pobjednik ovogodišnje utrke Tour of Croatia te suosnivač i voditelj Škole biciklizma Zagreb.

“Za udobnu i sigurnu vožnju važan je pravilan položaj tijela na biciklu. To, dakako, ovisi o tjelesnoj konstituciji, a pomoću mjernih instrumenata možemo ustanoviti optimalan položaj. Vrlo je važan i odabir bicikla, a česte su pogreške pri kupnji. Primjerice, mnogi kupuju mountain bike (brdski bicikl), a nikad ga ne voze na terenima kojima su prilagođeni njegovi amortizeri. Zbog toga im je vožnja na običnoj cesti ‘teža’ i sporija.

Kakav bicikl vam je zapravo potreban?

Prije kupnje treba se zapitati što zapravo želite s tim biciklom, treba li vam samo za odlazak na posao i vožnju po gradu, ili se želite rekreirati i početi trenirati? Da li ćete voziti bicikl šumom, makadamom, ili vas zanima cestovni biciklizam? U sve više prodajnih centara mogu se dobiti stručni savjeti kakav bicikl odabrati”, kaže Matija Kvasina.

“Bicikl je zabavan i ‘zarazan’, polaznici škole kažu da im to brzo postane zdrava navika, da steknu želju za kretanjem, unutarnji nagon koji im govori: ‘Moram ići’. Bicikl oslobađa od stresa, popravlja raspoloženje. Ispočetka, sat vremena lagane vožnje bi će dovoljno, a već za par tjedana ići će lakše i brže. No, pazite da se ne premorite, nemojte se precijeniti i ‘sagorjeti’. Svatko treba biti svjestan svojih mogućnosti”, preporučuje pobjednik utrke Tour of Croatia.

  • U biciklizmu se, kaže, troši puno kalorija, osobito pri učestalom vježbanju koje ubrzava metabolizam. Prije vožnje ne valja puno jesti, niti krenuti odmah nakon jela. Neka obrok bude umjeren kako ne biste opteretili želudac, a nakon 15-ak minuta možete voziti.
  • Kod svake dulje vožnje ili treninga, dobro je kontinuirano uzimati male količine hrane – s takvom laganom konzumacijom ne umarate se previše i nema naglog pada energije.
  • Uzimajte dovoljno tekućine – najbolje je na biciklu imati jednu bocu s izotoničnim napitkom za opskrbu organizma elektrolitima i jednu bocu obične vode.
  • Ljeti se čuvajte jakih vrućina i zaštitite se od sunca kremom s visokim zaštitnim faktorom.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

I.V.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo