Zdravlje

Zdravlje

Opasniji od ostalih ili ne? Ovih 6 stvari morate znati o omikron-soju

Nova varijanta virusa SARS-COV-2, nazvana omikron, smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante, upozorava HZJZ.

Upravo činjenica da omikron ima nekoliko mutacija koje mogu i utjecati na ponašanje virusa, kao na primjer koliko će se on brzo širiti i koliko opasne posljedice može uzrokovati. Na jučer održanoj press konferenciji medijima su se obratili ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić i voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak te izjavili kako je za vikend iz HZJZ-a potvrđeno kako su imali još dva pacijenta za koje su sumnjali da su zaraženi novim sojem te da će konačni rezultati biti poznati danas, a Capak je pojasnio kako je Hrvatska jedna od prvih zemalja u svijetu, a prva među zemljama u EU koja je poduzela mjere za usporavanje soja, prenosi Večernji list.

Što do danas znamo o omikron soju?

Znanstvenici iz Južne Afrike, ali i oni diljem svijeta provode studije kako bi bolje razumjeli sve aspekte omikron-soja i svoja će saznanja dijeliti javno, kada postanu dostupna.

1. Prijenos: Nije potpuno jasno širi li se ova varijanta virusa brže s osobe na osobu, ako usporedimo s prethodnim varijantama, kao što je delta-soj. Broj pozitivnih slučajeva je porastao u nekim područjima Južne Afrike, ali epidemiolozi i njihove studije još pokušavaju shvatiti je li uzrok omikron ili neki drugi faktori.

Stalno perete ruke i koža vam je suha? Dermatologinja otkriva genijalan trik za odabir sapuna

2. Ozbiljnost bolesti: Nije potpuno jasno uzrokuje li infekcija omikronom ozbiljniji ishod bolesti za razliku od prethodnih varijanti, pa i delte. Preliminarni podaci govore da je došlo do povećanog broja hospitalizacije u Južnoj Africi, ali to može biti i posljedica cjelokupnog broja ljudi koja je zaražena, nego rezultat specifične infekcije omikronom. Trenutno ne postoje informacije koje upućuju na to da se simptomi bolesti razlikuju ako je u pitanju ova varijanta virusa. Prema prvim prijavljenim slučajevima može se zaključiti da mlade osobe imaju blage simptome, ali kako bi se oni potpuno razumjeli, potrebno je pričekati nekoliko tjedana. Sve varijante virusa mogu uzrokovati ozbiljne posljedice pa i smrt, a posebno kod ranjivih skupina.

3. Koliko štiti preboljena infekcija: Preliminarni dokazi kažu da možda postoji povećana šansa za ponovnom infekcijom radi ovog soja, ako se usporedi s prethodnim varijantama, no informacija nema dovoljno. Potrebno je i za njih pričekati nekoliko tjedana.

4. Djelotvornost cjepiva: WHO u suradnji s tehnološkim stručnjacima vrijedno radi kako bi se otkrio utjecaj ove varijante na stečeni imunitet ili imunitet stečen cijepljenjem. Cjepivo i dalje ostaje najvažnije kako bi se spriječile posljedice ozbiljne bolesti ili smrti pa i za ovu varijantu. Dostupna cjepiva štite od težeg oblika bolesti.

Razmišljate o testiranju na antitijela? Evo zašto stručnjaci upozoravaju da budete oprezni

5. Točnost dostupnih testova: Kao i kod drugih varijanti, tako i kod omikrona, testovima se detektira infekcija. Traju testiranja kako bi se otkrilo je li došlo do kakvih promjena radi nove varijante virusa.

6. Koliko je djelotvorno liječenje: Kortikosteroidi i IL6 blokatori će i dalje biti korisni kod liječenja pacijenta s ozbiljnim simptomima bolesti, a drugi će se tretmani procijeniti – djeluju li i kada je u pitanju omikron varijanta.

Kako se zaštititi?

Pratite sva uputstva koja daju stručnjaci i pomozite da pandemiji stanemo na kraj, a uz to cijepite se što prije ako već niste. Nosite maske, izbjegavajte gužve i zatvorene prostore te perite ruke što češće. Zaštitite svoj život ali i život drugih.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo