Zdravlje

Zdravlje

Ortoped objašnjava kako se određuje način liječenja sindroma karpalnog tunela

Shutterstock

Pacijenti se često javljaju s upitima da im je dijagnosticiran sindrom karpalnog tunela.

Zanima ih trebaju li obaviti operaciju ili ne. Međutim, odgovor na to pitanje zahtijeva kompleksniju obradu pacijenta. Stoga, sami podatak da je dijagnosticiran sindrom karpalnog tunela nije dovoljan.

Bolovi u šaci i ruci – ove simptome odmah morate prijaviti liječniku

Šaka je najvažniji proizvodni i osjetni organ osobe. Živac medianus jedan je od najvažnijih elemenata uspješnog funkcioniranja šake kao funkcionalnog i osjetnog organa.

Način liječenja sindroma karpalnog tunela

Stoga se način liječenja sindroma karpalnog tunela određuje prema stupnju oštećenja ili kompresiji živca medianusa. To nam određuje klinički nalaz, podatak o trajanju tegoba, specifični testovi te pretraga elektromiografija (EMG).

Ovisno o stupnju oštećenja živca medianusa, primjenjuje se nekoliko vrsta operacijskog liječenja.

Ako se radi o prvom ili drugom stupnju oštećenja ili kompresije živca, tada nije potrebno operacijsko liječenje već je ono potrebno tek u trećoj fazi.

Ovo morate znati o hondrosarkomu – najčešćem tumoru šake

Operacijsko liječenje šake

Obzirom da se radi o mikro-neurokirurškoj operaciji najvažnije je da operaciju radi kvalificirani kirurg za šaku, tj. netko tko primjenjuje sve principe operacijskog liječenja šake. To podrazumijeva operativni zahvat u aksilarnoj blok anesteziji. To izvodi anesteziolog s puno iskustva u primjeni takve vrste anestezije.

Također je od odlučujuće važnosti da se zahvat radi u blijedoj stazi. Odnosno, da se primjeni kožni rez koji je paralelan s kožnim brazdama i koji siječe brazdu ručnoga zgloba pod 60 stupnjeva. Na taj način bi ožiljak bio minimalan ili ga uopće ne bi bilo. Nadalje, neophodno je primijeniti nekoliko dodatnih mikrokirurških zahvata. Njihova primjena ovisi o stupnju oštećenja živca medianusa, hipotrofiji ili hipotoniji tenarne mišićne izbočine, o hipertrofiji (povećanju) tetivnih sinovijalnih ovojnica. Također ovisi i o promjeru luka koji čine kosti ručja koji treba ponekada korigirati u smislu povećanja promjera itd.

Iznimno je važno da se zahvat radi pod velikim povećanjem kako bi se izbjeglo arteficijalno (nehotično) oštećenje živca, presijecanje anastomoze (veze) između živca medianusa i ulnarnog živca itd.

Kako se određuje način liječenja sindroma karpalnog tunela?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo