Zdravlje

Zdravlje

Osim alkohola, postoje i drugi napitci koji su loši za vašu jetru – provjerite zašto

Shutterstock

Pazite što pijete kako biste zaštitili zdravlje jetre.

Alkohol nije jedino piće koje može štetiti jetri, a neka od njih mogu voditi do razvoja nealkoholne masna bolesti jetre (NAFLD), stanja koje vas dovodi rizičnu skupinu od razvoja raznih drugih zdravstvenih problema. 

Tu su i rezultati novih istraživanja koji to potvrđuju, a u njima stoji kako ispijanje napitaka zaslađenih fruktozom (voćnim šećerom) može biti važan faktor u razvoju rizika od nastanka nealkoholne bolesti jetre a u kombinaciji s prehranom punom masnoća.
Rezultati nove studije su objavljeni u magazinu Molecular Nutrition & Food Research, a na njoj su radili znanstvenici iz Barcelone kako bi otkrili što se događa kada su ženskim štakorima dali normalnu prehranu, prehranu s puno masnoća uz dodatak vode s fruktozom.

Nealkoholna masna bolest jetre najbrže je rastuća bolest u Europi

Saznali su da prehrana s visokim udjelom masnoće sama po sebi neće uzrokovati u kratkom vremenu razvoj bolesti jetre, ako se prehrani doda fruktoza u napicima, štakori su postali podložniji razvoju bolesti jetre. Ipak, ovim se podacima treba pristupiti s malom dozom opreza. 

“Ova mi studija ne daje dovoljno informacija da bih definitivno mogao reći kao nutricionist, da recimo kukuruzni sirup koji sadrži fruktozu može biti uzročnik nastanka nealkoholne bolesti jetre kod ljudi”, navodi nutricionistica Katherine Metzallar. 

Ističe kako su štakori u studiji konzumirali više količine kukuruznog sirupa od onoga što bi u danu konzumirao čovjek. Isto tako studija se provodila 3 mjeseca što je premalo vremena da bismo znali dugotrajne posljedice. Dodaje i kako ona ne bi navodila ovu vrstu napitaka kao krivce, jer se isto može tvrditi i za druge oblike zaslađivača.  

Oboljeli od ovog karcinoma često nemaju znakove bolesti, a svaki drugi oboljeli neće živjeti dulje od jedne godine

“Vaše će tijelo pretvoriti sladila u glukozu bez obzira na to koju vrstu zaslađivača koristite. Svaki put kad krivimo određenu hranu za nešto, moramo imati na umu da propuštamo puno drugih namirnica”, dodaje.  Ako ponekad popijete gazirano piće, ništa se neće dogoditi zdravlju, ali ako ih pijete često i u velikim količinama, naravno da zdravlje u konačnici može patiti. Studije su pokazale da su takvi napici povezani s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2, moždanog udara ali i ubrzanog starenja

Voda je uvijek dobra alternativa. Ako joj dodate limuna, limete, šumskih plodova ili nekog drugo voća, možete joj poboljšati okus, dodaje nutricionistica Pat Barid. 

Ako tražite nešto što bi bili slično gaziranim napicima, ali da je zdravija opcija, postoji danas velika i raznovrsna ponuda gaziranih voda s okusom koje nemaju šećera, a puno su ukusnija od obične vode. 

A.A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo