Otkriven mehanizam metastaziranja raka

istrazivanje-lijecnik-eksperiment-medicina1

Identificiran je protein koji započinje proces širenja raka iz prvotnog tumora na druge dijelove tijela.

Proces koji otpušta kancerogene stanice izvornog tumora i omogućava njihovo širenje diljem tijela se zove epitelna-mezenhimalna transdiferencijacija (EMT). Širenje i razvoj stanica raka u nove tumore u drugim dijelovima tijela se zove metastaza.

Rak se može stvoriti u bilo kojem tkivu ili organu našeg tijela. Izvorni (primarni) tumor je obično nazvan prema dijelu tijela ili vrsti stanica iz kojih bolest nastane. Kada se rak "otrgne" od primarnog tumora i stvori novi tumor u nekom drugom dijelu tijela, tada govorimo o metastaziranom tumoru.

Najčešća mjesta nastanka metastaza od čvrstih tumora su pluća, kosti, jetra i mozak. Rak pluća se često proširi na mozak ili kosti, dok rak prostate u većini slučajeva metastazira na kosti. Metastaze su vodeći uzrok smrti kod raka dojke, jajnika, gušterače i debelog crijeva.

Stručnjak Istraživačkog instituta Lerner u Clevelandu Ge Jin je otkrio kako specifičan protein zvan disabled-2 (Dab2) inicira proces EMT-a. U tom se slučaju neke stanice raka odvoje od površine tumora i transformiraju u vrstu stanice (mezenhimalnu) koja je sposobna za migraciju, te stoga stvara metastaze.

Šesteročlani istraživački tim, koji je uključivao i Jina, ustanovio je kako tvar faktor transformacije rasta B inicira stvaranje proteina Dab2, te ako se Dab2 "isključi", proces stvaranja metastaza neće niti započeti.

Ovo je otkriće važan dio velike zagonetke raka, tvrdi Jin. "Proces koji smo otkrili može dovesti do razumijevanja kako i druge bolesti napreduju".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Cell Biology.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!