Zdravlje

Zdravlje

Otpuštate remen dok jedete? Nemojte… Koje još pogreške trebate izbjegavati nakon obroka?

Foto: Shutterstock

Voće jest dobra zamjena za slatkiše, no konzumacija istoga odmah nakon obroka i nije najbolja ideja.

Iako se trudite održavati zdravu prehranu, određenim prehrambenim navikama nakon obroka možete sabotirati sami sebe. Healthdigezt.com navodi čak 7 onih koje činimo gotovo svi. 

1. Jedete voće poslije obroka

Voće kao zaslađivač poslije obroka može se činiti dobrom zamjenom za uobičajene slatkiše kakva je čokolada recimo, no voće nije uvijek najbolja ideja… 

Naime, voće potiče kretanje hrane te je može zalijepiti prije nego ona dospije do crijeva, a upravo iz tog razloga liječnici predlažu konzumaciju voća sat vremena prije ili poslije obroka.  

2. Otpuštanje remena

Ovo je navika koju ljudi čine kako bi pojeli što više, no to je ujedno i navika koju bi trebali prestati prakticirati. Naime, tijelo zna kada mu je dovoljno hrane pa mu dodatno prejedanje zapravo šteti.

3. Hodanje

Hodanje odmah poslije jela nije dobra ideja jer hodanje potiče probavu, ali i izlučivanje želučane kiseline. Stoga, hodanje jest dobro za zdravlje, ali tek pola sata nakon obroka i to u trajanju od samo deset minuta. 

4. Spavanje

Kao i svi drugi tjelesni sustavi, i probava se usporava tijekom sna, a to posljedično može dovesti i do ozbiljnih probavnih problema kakve su crijevna i želučana infekcija. 

Što se sve događa vašem tijelu kada prestanete pušiti?

5. Pušenje

Pušenje cigareta odmah nakon obroka pušači povezuju s osjećajima opuštanja, no takva praksa može dovesti do razvoja bolesti ulceroznog kolitisa te sindroma iritabilnog crijeva jer je želudac odmah nakon obroka u poprilično ranjivom stanju

6. Ispijanje čaja

Čaj je kiselo piće koje može negativno djelovati na proteine iz obroka te blokirati zdravu probavu. Najbolje vrijeme za ispijanje čaja, sat je vremena nakon obroka. 

7. Kupate se

Prilikom kupke, krv odlazi u ruke i noge te se tako smanjuje količina krvi koja dospijeva do trbuha, a to onda utječe na brzinu probave hrane

Ovako izgleda savršen dnevni plan obroka i međuobroka!

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo