Zdravlje

Zdravlje

Otrovanje školjkama može dovesti do gubitka pamćenja, kome, respiratorne paralize i smrti

Shutterstock

Važno je znati da termička obrada školjki neće uništiti biotoksine budući da su oni termostabilni, a termičkom obradom uništavaju se samo bakterije. Sve školjke su potencijalno opasne, a osobitu pozornost treba obratiti na dagnje, srčanke, kapice, vongole i kamenice.

Trovanje školjkama uzrokuje grupa otrova koji potiču iz planktonskih algi kojima se školjke hrane.

Školjke metaboliziraju i postupno povećavaju ukupnu količinu otrova.

Konzumacija kontaminiranih školjki dovodi do vrlo širokog raspona simptoma, ovisno o vrsti nazočnog toksina, njegove koncentracije u školjki i količine školjki koja je konzumirana.

Simptome trovanja hranom možete ublažiti ovim namirnicama

Paralizirajuće otrovanje školjkama

Uzrokuje ga dvadesetak različitih vrsta otrova, a simptomi otrovanja javljaju se vrlo brzo, unutar trideset minuta do dva sata nakon konzumacije školjki, zavisno o tome koja je količina otrova konzumirana. Simptomi su pretežno neurološki i uključuju osjećaj štipkanja, peckanja, otupljenosti, pospanosti, otežanog govora, respiratorne paralize.

U težim slučajevima, uslijed respiratorne paralize, moguća je smrt od gušenja, ukoliko se pravovremeno ne pruži pomoć. Ukoliko se pruži valjana pomoć, unutar 12 sati dolazi do potpunog oporavka, bez popratnih posljedica.

Čuvajte se trovanja hranom!

Neurotoksično otrovanje školjkama

Simptomi se javljaju u vremenu od nekoliko minuta do nekoliko sati, a mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Karakteriziraju ga gastrointestinalni i neurološki simptomi, uključujući trnjenje i otupljenost usana, jezika i grla, bol u mišićima, mučnina, poremećaj osjećaja za toplo i hladno, proljev i povraćanje.

Otrovanje školjkama sa posljedičnim gubitkom pamćenja

Otrovanje karakteriziraju gastrointestinalni simptomi unutar 24 sata; neurološki simptomi se pojavljuju unutar 48 sati.

Otrovanje je osobito opasno u starijih osoba i uključuje simptome Alzheimerove bolesti. Simptomi su gastrointestinalni: povraćanje, proljev, bol u trbuhu te neurološki: zbunjenost, gubitak pamćenja, dezorijentacija, koma.

Morske školjke kriju lijek za paralizu?

Dijareično otrovanje školjkama

Važan i dosta učestao tip otrovanja školjkama je i dijareično otrovanje školjkama. Simptomi se javljaju, ovisno o konzumiranoj dozi, od trideset minuta do dva ili tri sata, a oporavak je potpun bez opasnosti po život. Karakteriziraju ga srednje izraženi gastrointestinalni problemi kao što su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu popraćeni s zimicom, glavoboljom i groznicom.

Hrvatska agencija za hranu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo