Ovaj neobičan sindrom može biti razlog zašto su vam ruke uvijek hladne - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovaj neobičan sindrom može biti razlog zašto su vam ruke uvijek hladne

Foto: Shutterstock

Koji su simptomi Raynaudovog sindroma?

Jasno da su vam ruke hladne ako šećete bez rukavica na hladnom zraku, ali što ako se to događa i ljeti? Možda je u pitanju stanje koje se naziva Raynaudov sindrom.

Simptomi Raynaudovog sindroma

“Postoje oni koji će i po hladnom vremenu izaći iz kuće i ruke će im biti samo malo hladnije, ali kod osoba koje imaju ovaj sindrom, reakcija je nešto jača. Ako dodirnete njihove ruke, primijetit ćete razliku. Čak i kada vrijeme nije tako hladno, oni imaju bijele ruke, hladne kao led”, pojašnjava dr. Melisa Lai Becker.

Osim osjećaja hladnoće, ako vas muči ovaj sindrom, vaše ruke mogu biti potpuno bijele, pa plave pa crvene, jednom kada ih zagrijete. No neće svi s ovim sindromom primijetiti promjene u boji na ovaj način. Možete imati i jake simptome i na ušima, nosu, usnama pa čak i bradavicama. 

Preboljeli ste COVID-19? Ovo su najčešće posljedice na mozgu koje obavezno treba liječiti

Ako primijetite bilo koje od simptoma, posebno ako osjećate i bol u prstima, dr. Lai Becker savjetuje da se obratite liječniku kako bi vas uputio reumatologu. Liječnik će utvrditi radi li se o primarnom obliku sindroma ili sekundarnom, što znači da ga je uzrokovalo neko drugo stanje. 

Što uzrokuje pojavu ovog sindroma? 

Kada je u pitanju primarni oblik, genetika igra veliku ulogu, a prema pisanju Mayo klinike, trećina osoba koje imaju primarni oblik, on se veže i za druge poremećaje. Iako se stanje može razviti kod bilo koga, češće se javlja kod žena i prvi put se primijeti u ranoj mladosti, pojašnjava liječnica. 

No kada je u pitanju sekundarni oblik, koji se često naziva i Raynaudov fenomen, Institut za srce, pluća i krv navodi kako se radi o nekom pozadinskom stanju poput oštećenja živaca, ozljede ruku ili stopala, izloženosti nekim kemikalijama i stalnom stresu, te lijekovima koji utječu na krvni tlak ili nikotinu. Ovaj je oblik rjeđi, i često se javlja oko 40. godine života. No kako je često i ozbiljniji oblik bolesti, važno je posjetiti liječnika. 

Zašto ruke mijenjaju boju? 

Zašto koža na rukama poprimi boju borovnice kada vam je hladno?

Nitko ustvari nije siguran zašto se to događa, ali znamo sigurno da hladnoća može uzrokovati skupljanje krvnih žila, a ako imate ovaj sindrom, arterije u rukama i prstima dolaze u stanje kada su sužene i kada je ograničen dotok krvi u ta mjesta, pojašnjava liječnica. Hladno vrijeme može uzrokovati ovaj fenomen, bilo da se radi o vjetru ili hladnoj vodi. 

No, prema riječima liječnice, liječnici su otkrili kako uzrok može biti i stres ili hormonalne promjene. 

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

Je li  Raynaudov sindrom opasan? 

U većini slučajeva nema razloga za zabrinutost, kaže dr. Lai Becker, ali povećava rizik da ćete često osjećati hladnoću u rukama. Navodi kako se mogu javiti i grčevi a radi skupljanja krvnih  žila u tom području. “To može rezultirati i čirevima i propadanjem tkiva na tom mjestu, a vrlo rijetko se dogodi da se cirkulacija potpuno prekine što može dovesti do deformacija. U bilo kojem slučaju, važno je posjetiti liječnika. 

Kako se liječi? 

Puno je načina kako se ovo stanje može liječiti, a ovisi prate li ga i druga stanja. “Ako je ovo stanje primarni problem, ne radi se o životno opasnoj bolesti, lako se može tretirati a postoje i lijekovi koji se mogu piti. Tako se koriste oni za proširivanje krvnih žila, tu je i operacija živaca ali i injekcije botoksa. No u većini slučajeva se drži pod kontrolom i bez uzimanja lijekova. Najbolji je način izbjegavanje okidača, a često je u pitanju hladno vrijeme, a važno je naravno i nositi dobre rukavice”, savjetuje liječnica.  Ako imate bilo kakvih pitanja oko ovog stanja, svakako se obratite liječniku. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo