Zdravlje

Zdravlje

Ove ste savjete o zdravlju sigurno čuli, ali već danas prestanite vjerovati u njih!

Ozbiljno, ignorirajte ovakve savjete.

Kada je u pitanju naše zdravlje, na svima je da daju nabolje što mogu za njegovu zaštitu. Ipak, ponekad je pitanje pratimo li prave savjete ili ne. Donosimo 8 najgorih savjeta koje ste čuli i vrijeme je da u njih prestanete vjerovati.

1. Morate brijati dlake na intimnom području

Ok, svi znamo da one ipak nečemu služe a to je zaštita vagine i sprečavanje ozljeda tijekom seksa. Bilo da to radite ili ne, stvar je osobne odluke, ali svakako nije potrebno da biste ostali zdravi.

Zašto se debljate? Liječnik objašnjava kada je razlog prehrana, a kada bolest

2. Prekinut snošaj je odlična zaštita od trudnoće

Ovo je opasan savjet jer nikako ne štiti od trudnoće. Dokazano je da je otprilike 4 posto parova dobilo dijete baš “uz pomoć” ove metode.

3. Za gubitak kilograma fokusirajte se na vježbanje, a ne prehranu

Iako se o ovome raspravlja već godinama, istraživanja pokazuju da nije istina. Razlog zašto je dijeta sigurnija od vježbanja jest u tome da je potrebno puuno vježbanja da bi se potrošilo 600 kalorija. Ne znači ovo da vježbanje nije važno ali svakako je pametnije paziti na kalorijski unos.

Ove tri bolesti su najčešće tihe ubojice! Liječnik objašnjava sve o infarktu, visokom tlaku…

4. Vaginu ispirite tušem

Vagina ima moć – da sama brine o sebi, u smislu čistoće. Unutar nje nalaze se delikatni mikrobiomi koji vrijedno rade da bi ona ostala zdrava.

5. Jabučni ocat je lijek za prehladu

Tvrde neki da će ovaj napitak promijeniti PH vrijednost u organizmu kako bi se stvorio okoliš u kojem bakterije i virusi ne mogu preživjeti. Djelovanje ovog napitka je proučavano samo na vanjskom dijelu tijela, još je nepoznato kako djeluje na organizam.

6. Ako pijete dugo kontracepcijske pilule morate napraviti pauzu

Ne. Ne postoje dokazi koji bi potvrdili ove navode. Ono što se zna jest da kad žena prestane piti pilule, tijelo će se vratiti u stanje kakvo je bilo prije njih u roku od tri mjeseca.

7. Svojoj hrani dodajte probiotike

Oni sigurno neće učiniti nikakvu štetu ali ako ih tako unosite u organizam, neće napraviti ni puno dobroga. Umjesto toga, birajte namirnice koje ih prirodno sadrže ili porazgovarajte s liječnikom o suplementima.

8. Operite vaginu nakon seksa ako ne želite ostati trudni

Ispiranje tušem ili određenim preparatima neće spriječiti trudnoću, ali može poremetiti balans bakterija koje u njoj žive i tako omogućiti razvoj infekcija.

Strah od javnog nastupa muči 75 posto ljudi! Riješite ga se u tri koraka

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo