Zdravlje

Zdravlje

Ove stvari niti u snu ne smijete izgovoriti partneru – osim ako želite uništiti odnos

Foto: Shutterstock

Svi smo barem jednom rekli stvari zbog kojih nam je kasnije bilo žao, ali upravo one mogu vezu učiniti toksičnom.

Upravo su ove stvari strogo zabranjene

Ne prijetite razvodom

Ako prijetite razvodom, kasnije biste mogli požaliti, a stručnjakinja za odnose Tracey Steinberg smatra kako je to pokazatelj da niste zainteresirani i potpuno posvećeni vašem braku, a partner će se zbog ovakvih izjava osjećati odbačeno i neće se osjećati dovoljno sigurno da bi vas volio. “Razvod nikada nije nešto što se treba isticati osim ako ništa drugo nije uspjelo“, ističe psiholog Antonia Hall te dodaje kako je sam spomen toga veliki razlog da se netko osjeća jako loše, a sasvim će sigurno nanijeti ozbiljnu štetu odnosu.

Ne nazivajte partnera lažovom

„Povjerenje je imperativ svake uspješne veze“, smatra Hall. Ako mislite da vam je partner nevjeran, ne recite mu to odmah i bez pripreme jer bi samo mogli izazvati scenu. Umjesto toga možete reći kako vam je teško povjerovati u njegovu priču jer ne zvuči toliko optužujuće. Ideja je poslušate što ima za reći i tako potaknete komunikaciju. Prvo prikupite sve informacije kako biste sve bolje razumjeli.

11 nevjerojatnih razloga zašto piti vodu s limunom, a neki će vas potpuno iznenaditi

Ne govorite mu kako na nešto mora reagirati

U istu grupu pripadaju i izjave poput – umiri se, ne brani se, jako si osjetljiv…
Ponekad ljudi misle da će ovakvim komentarima umiriti partnera, a ustvari će ga samo dodatno uzrujati. “Vi i vaš partner se morate osjećati ugodno kada nešto govorite, a ne strahovati da će vas netko suditi“, navodi Laurel House, trener za veze na E! kanalu. Poslušajte savjet i dozvolite partneru da govori što želi, a vi ga poslušajte.

Ne budite pasivno agresivni

Kada nešto nije u redu, to se jadno vidi, pa ako partneru kažete da vam nije ništa, ustvari ste pasivno agresivni, i ispada da ste u strahu od spominjanja problema jer ne želite svađu. Ponekad je svađa dobra za vaš odnos, jer ne postoji veza u kojima ih nema. Stručnjaci napominju da nije stvar u tome zašto se svađate nego kako se svađate. Ako ćete komunicirati sve probleme i razlike, vjerojatno ćete naći zajedničko mišljenje i riješiti problem. „Znati kako komunicirati je ključ, a praviti se da problema nema može samo voditi do još većih“, ističe Hall.

Ne odbacujte svoje osjećaje

Kad kažete „Što god“, vaš će partner osjetiti da minimalizirate svoje i njegove osjećaje, a u tome nema ništa pozitivno. Muškarci su programirani da budu heroji i da ugađaju, pa kada ih se upita što nije u redu, vjerojatno neće biti spremni za takvo pitanje. Najbolje što možete učiniti ako kaže „ništa“ jest da se nasmijete i zagrlite ga.

Ne okrivljujte stalno

„Stalno kasniš!“, „Nikada ne pospremiš kuću“… Takve fraze su rijetko produktivne, ali često su štetne. Na taj način partneru govorite da ne može učiniti ništa kako treba i da ne mislite da se on može promijeniti. Takve procjene karaktera nisu poželjna stvar.
Istraživanja su pokazala kako su ovakve primjedbe siguran put do razvoda braka. Drugi put pokušajte nježno upitati ono što želite i naglasite kako biste bili sretni da napravi to što tražite.

Ne testirajte ljubav partnera

“To će samo partnera ponukati da zauzme obrambeni stav, i ako niste znali, radi se i pasivno agresivnom načinu izražavanja emocija“, navodi Syrtash. Vaš partner ne bi trebao biti pod pritiskom kada je ljubav u pitanju.  

Žene fokusirane na samo ovu stvar u životu imaju 60 posto veće šanse da će se razvesti

Ne omalovažavajte

Kada ste u vezi, morate zaslužiti poštovanje. Poruke kako se netko udebljao ili one tipa „ne zanima me što ti misliš“ su omalovažavajuće i daju partneru do znanja da nije dovoljno dobar. Izazvat ćete osjećaje poput nesigurnosti, obrambenog stava i ljutnje.

Ne dozvolite da se partner osjeća glupo

Ovo je klasični primjer onoga što ne smijete raditi. Nitko ne voli da mu se govori da je glup, a posebno da njegov partner misli da je pametniji do njega.
Zaboravite na sarkazam
Možda sarkastične primjedbe na početku mogu izgledati neškodljivo, ali mogu partnera ostaviti frustriranog. Veza često takve stvari ne može preživjeti, pa ne radite to.

Ne budite partnerov najveći kritičar

Nazvati nekoga glupim nije psovka, ali sigurno boli i često je gora od bilo koje druge riječi. Vi niste tu da biste bili kritičar, trebali biste svog partnera gledati drugim očima. Podržavanje partnera je srž svakog kvalitetnog odnosa.

Ne stavljajte sebe na prvo mjesto

Kada brinete više o sebi nego svom partneru, često započinjete rečenice s „Ja sam“ izjavom. Ako stalno nešto zahtijevate, partner će početi vjerovati u to da ćete pronaći nekoga tko će vam pružiti što on ne može.

Ne spominjete bivše

Kada ste ljuti ili razočarani u partnera, lako je početi priču o tome kako vam je s nekim drugim bilo nešto bolje, ali to nikako ne smijete raditi. Naravno, da je prošla veza bila dobra, vjerojatno biste još uvijek bili s tim partnerom. Kako će se vaš partner osjećati u tim trenutcima, vjerujemo da ne moramo naglašavati.

Pazite kako komentirate članove njegove obitelji

Možda ne volite svoju punicu, ali ne dirajte u nju osim ako želite probleme. Poštovanje je tu važna stavka, a ako nešto želite komentirati, učinite to pristojno i pažljivo. Inače možete očekivati svađu i probleme.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo