Ove su dvije pjesme prirodni lijek za srce - iznenadit će vas kad saznate koje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ove su dvije pjesme prirodni lijek za srce – iznenadit će vas kad saznate koje

Shutterstock

Glazba lako može utjecati na naše raspoloženje, a tu su i dvije skladbe koje dokazano djeluje kao melem na naše srce.

Slušanje glazbe može uvelike smanjiti nivo kortizola (hormon stresa) u tijelu. Pomoću glazbe se možete boriti protiv depresija i nervoza, a od napornog radnog dana se također možete opustiti uz glazbu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Holistic Nursing Practice, glazba može odraslom čovjeku pomoći da utone u san.

Dr. Peter Sleight, zajedno sa kolegama kardiolozima sa Sveučilišta Oxford proveo specifičnu studiju čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Britanskog kardiovaskularnog društva u Manchesteru.

Koliko glasno i koliko dugo smijete koristiti slušalice kako biste spriječili gubitak sluha?

U zaključku je stajalo: “Glazba se danas često koristi kao terapija za opuštanje, ali ovim smo radom pregledali studije na ovu temu i provjerili koliko ona uistinu djeluje. Došli smo do boljeg razumijevanja kako note jako poznatih glazbenih djela, posebno određen ritam, može utjecati na srce i krvne žile. Potrebno je naravno provesti još studija kako bi se smanjila sumnja koja i dalje postoji o terapeutskom učinku glazbe.”

Prema rezultatima studije, Giuseppe Verdi  – “Va Pensiero” je ono što trebate slušati, a , a slijedi Puccinijeva arija “Nessun Dorma”.

Znanstvenici smatraju kako se ne smije zanemariti i omiljena Beethovenova  “Deveta simfonija”, kada govorimo o glazbi koja djeluje kao lijek za srce. Zahvaljujući efektu opuštanja koje uzrokuju, one mogu smanjiti otkucaje srca i tako utjecati na snižavanje tlaka. 

Ordinacija.hr

Foto: Shuterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo