Zdravlje

Zdravlje

Ovi se zdravstveni problemi češće javljaju u jesen i zimu, svakako pripazite već sada

Shutterstock

Zima i jesen nose brojne zdravstvene rizike.

Isto je tako velik broj bolesti koje se javljaju tijekom cijele godine, ali sasvim ih je sigurno više kada dođu hladni dani kada se nekako bude i razni virusi.  Evo što vam se prijeti u jesen i zimu.

Prehlada

Postoji razlog zašto se hladni mjeseci nazivaju periodom prehlada. Naime postoji oko 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu, a neki se bude baš kad nastupe hladni dani. Još jedan razlog zašto se prehladimo najčešće u ovo doba godine je taj što više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, gdje se često nalazi i više ljudi pa samo tako i izloženiji virusima. Suprotno uobičajenom vjerovanju ne možete se prehladiti ako izađete van a niste dobro obučeni.

Gripa

Simptom koji će vam pokazati da se radi upravo o njoj je – visoka temperatura. Iako se temperatura u rijetkim slučajevima pojavljuje i kod prehlade, kod gripe će vas sigurno uhvatiti i to od visokih 39°C stupnjeva na više. Također, oboljeli osjećaju slabost koja može trajati i do 3 tjedna. Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osjetiti bol u grlu, kao i nelagodu u prsima, a pojavljuju se i kašalj i kihanje. Glavobolja i bol u tijelu pratit će vas kroz cijelu bolest. Kod starijih osoba i onih sa slabim imunitetom, gripa može biti smrtonosna, tako da si morate omogućiti puno odmora i puno tekućine te lijekove koji će vam pomoći u smirivanju bolova i snižavanju temperature.

Sezona gripe počinje u listopadu, a najviše je slučajeva tijekom zime. Iako broj oboljelih varira iz godine u godinu, prema pisanju Centra za prevenciju bolesti, ako se cijepite na vrijeme smanjit ćete šanse do 60 posto od razvoja ove bolesti

Bolno grlo

Najčešća je u pitanju ipak virusna upala grla na koju razni lijekovi neće djelovati, a kod kuće simptome možete ublažiti uz pomoć obilne hidratacije – puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lijekovima – poput grgljanja čaja od kadulje i naravno, mirovanje. Svakako se važno već prvi dan upale obratiti liječniku. Bolno grlo može biti simptom prehlade i gripe, ali može biti i uzrokovano alergijama.

Streptokokna upala grla

Oko 10 posto upala grla se odnosi na one bakterijske, a često uzrokovane bakterijom streptokok. Kako se radi o jako zaraznoj bolesti, najlakše se širi u zatvorenim prostorima u kojima boravi veliki broj ljudi. Za razliku od virusne upale grla, ova može imati gore posljedice, poput upale bubrega.

Upala pluća

Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvaća alveolne prostore. Najrizičnijim skupinama smatraju se vrlo mala djeca s još nepotpuno razvijenim obrambenim sustavom, te općenito osobe s kroničnim bolestima i oštećenjima imunosustava, dok kod osoba starijih od 65 godina je pneumonija izrazito teška, a često i smrtonosna. No može doći i do sličnog ishoda radi neprepoznavanja simptoma bolesti i neodlaska liječniku. Najčešće se javlja u hladnim mjesecima.

‘Loš kolesterol’: Koje su vrijednosti idealne i kako ga najlakše regulirati – ovo vam se neće svidjeti

Astma

Astma je kronična, imunološka upala sluznice koja uzrokuje da mišići dišnih puteva (bronha) preburno reagiraju na razne podražaje i počnu sužavati dišne puteve čak i u slučajevima kada to nije potrebno. Astmu obilježava i povećano nakupljanje sluzi u bronhima, koja onda dodatno sprečava normalno disanje. Za one koji astmu imaju hladni mjeseci će samo pogoršati simptome, posebno ako ste aktivni na zraku. Suh zrak isto tako će iritirati dišne putove, uzrokovati pojačanje simptoma. Koliko astmu može trigerirati hladan zrak, toliko na pogoršanje simptoma mogu utjecati i alergeni iz vašeg doma, poput pljesni i prašine.

Norovirus

Norovirus je najznačajniji uzročnik povraćanja, virusnih proljeva u odraslih i djece, odnosno simptoma koji mogu trajati dva do tri dana. Budući da se lako prenosi s čovjeka na čovjeka, virus je najprisutniji u svim napučenim zatvorenim prostorima. Naravno, najviše se u takvom okruženju nalazimo tijekom hladnih dana.

Infarkt

Uzrok srčanog udara, odnosno infarkta, tijekom zime je nagla promjena temperature, do koje dolazi izlaskom iz tople prostorije na otvoreno bez adekvatne odjeće. Kod kardiovaskularnih bolesnika ova promjena izaziva spazam, odnosno grč krvne žile srca, dovodi do prekida krvotoka u srčanom mišiću, a posljedica toga je srčani udar. Savjet je ne izlaziti iz tople prostorije na otvoreni hladni prostor niti na kratko vrijeme, a da niste adekvatno odjeveni i pripremljeni. Uz to, savjetuje se i redovita dnevna aktivnost, s obzirom da često tijekom zime, zbog pomanjkanja tjelesne aktivnosti, može doći do tromosti organizma, što je pogubno za rad metabolizma.  

Bol uzrokovana artritisom

Dosta je onih koji će osjetiti ovu bol kako se pojačava tijekom zime, ali razlog nije poputno jasan. Neke studije smatraju da se radi o promjenama u tlaku, dok drugi ističu kombinaciju vlage i hladnoće, kada se bol samo pogoršava. Druga teorija smatra da hladan i suh zrak otežavaju hidrataciju, a ona je važna za zdravlje zglobova.

Suha koža

Suh zrak može uzrokovati sušenje kože, a dugo tuširanje toplom vodom može samo probleme pogoršati. Kako je naša koža jako osjetljiva, kada je suha može dovesti do pucanja ili dermatitisa te infekcija. Boravite manje u zatvorenim prostorijama s vrućim zrakom,  a ako to nije moguće nabavite ovlaživač zraka ili na radijatore stavite posude pune vode koje ovlažiti prostor.

Jedna česta bolest može biti prvi znak raka gušterače, a evo koji se dodatni simptomi mogu javiti

Upala sinusa

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice, može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, kod jačih upala povišena temperatura. Najčešće se javlja u jesen i zimu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo