Zdravlje

Zdravlje

Ovi simptomi otkrivaju da se iza boli u mišićima krije ozbiljniji zdravstveni problem

Foto: Shutterstock

Jeste li pretjerali u teretani? Ili vam jastuk ne odgovara? Ili je u pitanju nešto ozbiljnije? Što uzrokuje bol u mišićima?

Što uzrokuje bol u mišićima? Ako u petak igrate tenis ili ste nakon dugo vremena odradili intenzivan trening, možete očekivati da će se javiti bol u mišićima tijekom vikenda. Ako tijelu priuštite aktivnost na koju nije naviklo, stvaraju se kiseline u mišićima koji će uzrokovati bol, pojasnio je George Kannankeril, liječnik opće prakse u Chicagu. No, ta bi bol trebala nestati u kratkom vremenskom razdoblju. Zabrinuti biste se trebali ako bol ne prolazi i ako je jaka i tada je vrijeme za posjet liječniku. O kojim se stanjima može raditi, otkrivamo u nastavku teksta.

Fibromialgija

Radi se o reumatskom stanju koje uzrokuje bol u cijelom tijelu, ali i umor te probleme sa snom. Možete se prisjetiti i stresnog događaja koji je uslijedio prije pojave boli i možda ju uzrokovao. Ovo stanje je posebno jer uzrokuje bol u cijelom tijelu. Simptomi fibromialgije mogu variraju po intenzitetu, te se njihova dinamika i preklapanje stalno mijenja kroz vrijeme. Stres, loš san, fizičke ozljede te izlaganje vlazi i hladnoći često mogu pogoršati simptome.

9 simptoma raka pluća na koje trebate reagirati, čak i ako ne pušite!

Artritis

Možda ste uvjereni kako artritis uzrokuje bol u zglobovima, ali on može utjecati i na mišiće. Jednostavna je funkcija mišića da se stežu i opuštaju, a kada je bol u tom području, mišići će se automatski stiskati u svrhu zaštite. Ako na primjer, imate artritis u ramenu, može se manifestirati kao bolno grčenje mišića.

U pitanju može biti infekcija

Isprobali ste sve kućne pripravke, ali ništa ne djeluje? Uz bol se na određenom području tijela javilo i crvenilo te imate temperaturu? Liječnik bi u ovom slučaju mogao provjeriti radi li se o infekciji, posebno ako ne postoji nikakav razlog za bol u mišićima.

Lajmska bolest

Lajmska bolest (borelioza) je infektivna bolest uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi koju prenose zaraženi krpelji. Infekcija može dovesti do kroničnog, multisistemskog oboljenja koje može zahvatiti svaki organ: kožu, srce, oko, jetru, zglobove i centralni živčani sistem, te dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija i negativno utjecati na kvaliteti života oboljelog. Problem je što se osip, koji je simptom, često niti ne pojavljuj, pa je potrebno biti oprezan ostalih ranih simptoma, poput temperature, umora, boli u vratu i mišićima. Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, i postoji mogućnost da ste bili u kontaktu s krpeljom, obavezno se javite liječniku.

Upalna bolest

Ako ste stariji od 65 godina, moguće je da će liječnik provjeriti ima li upalnih procesa u mišićima. Polimialgija reumatika (PMR) je upalna mišićna bolest koja uzrokuje mišićnu bol i ukočenost u cijelom tijelu. Simptomi se mogu javiti tijekom noći i možete primijetiti kako odjednom imate problema s obavljanjem lakih radnji, poput oblačenja. Uzrok je nepoznat i može biti teško doći do dijagnoze.

Možda imate gripu

Ako imate gripu, može se javiti groznica, bol u mišićima, znojenje i glavobolje. Upalni proteini se razbijaju u mišićima i tako uzrokuju pojavu boli. Ako ste u rizičnoj skupini od obolijevanja od gripe, posjetite liječnika unutar 48 sati od pojave simptoma kako bi vam pomogao da se osjećate bolje.

Kako se riješiti bora kod kuće i u ordinaciji? Poznata dermatologinja zna sve trikove

Moguće se radi o posljedici lijekova

Na žalost, lijekovi koji bi vam trebali pomoći da se osjećate bolje mogu biti i razlog zašto se osjećate tako loše. Svakako je potrebno razgovarati s liječnikom kako bi vam prepisao lijekove koji vam ne štete, ako se testovima dokazalo da su vaši bolovi u mišićima posljedica konzumacije određenog lijeka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo